Europees Parlement

Uit Wikikids
Ga naar: navigatie, zoeken
Het logo van het Europees Parlement.

Het Europees Parlement vormt samen met de Europese Commissie en de Raad van de Europese Unie het parlement van de Europese Unie. Het Europees Parlement vertegenwoordigt het volk en word ook door de inwoners van de Europese Unie gekozen. Het Europees Parlement bestaat uit maar liefst 751 leden, ter vergelijking heeft de Nederlandse Tweede Kamer en de Belgische Kamer van Volksvertegenwoordigers elk 150 leden. De leden van het Europees Parlement worden om de vijf jaar gekozen. De Duitser Martin Schulz is de huidige voorzitter van het Europees Parlement.

Het Europees Parlement vergadert niet in één, maar in twee gebouwen. Er wordt vergaderd in de Leopoldruimte in Brussel en in het Louise Weiss-gebouw in het Franse Straatsburg. Daarnaast zit het Secretariaat (kortweg administratie) in Luxemburg-Stad.

Geschiedenis

Het Europees Parlement in Straatsburg.

Het Europees Parlement is in 1957 opgericht na het Verdrag van Rome. Het Europees Parlement heette toen de Vergadering. Eerste zouden de leden worden gekozen door de parlementen van de lidstaten, maar sinds 1979 zijn er rechtstreekse verkiezingen. Dit wil zeggen dat de inwoners van de Europese Unie sindsdien via een verkiezing kunnen stemmen. Het Europees Parlement had toen niet zoveel invloed. Door de drie verdragen (Maastricht, Amsterdam, Lissabon) kreeg het Europees Parlement meer taken en dus meer invloed.

Taken

Het Europees Parlement in Brussel.

Het Europees Parlement en de Raad van de Europese Unie maken samen wetten voor de Europese Unie. Het Europees Parlement kan de Europese wetten aannemen, afwijzen, wijzigen of ongedaan maken. De wetten van landen kan het Europees Parlement niet wijzigen, aannemen, ongedaan maken en/of afwijzen. Het Europees Parlement en de Raad van de Europese Unie beslissen ook over de begroting (de verwachte inkomsten en uitgaven van een bepaalde tijd). In de Europese Unie zijn er twee begrotingen. Als eerste is er de zesjarige Europese begroting, deze begroting is gemaakt voor de komende 6 jaar, en ten tweede is er de jaarlijkse begroting, die is er voor het komende jaar. Ook moet het Europees Parlement alle leden van de Europese Commissie (dagelijkse bestuur) goedkeuren, anders mogen ze niet aan de slag. Het Europees Parlement mag niet één of meerdere kandidaten afwijzen, maar gelijk de hele commissie.

Samenstelling

De dossiers van het Europees Parlement reizen vaak tussen Straatsburg en Brussel heen en weer.

Een lid van het Europees Parlement noem je een Europarlementariër of Europees Parlementslid. Een lid van het Europees Parlement zit voor vijf jaar in het parlement. In het Europees Parlement geldt: Hoe meer inwoners en hoe groter het land, hoe meer leden er namens dat land in het Europees Parlement zitten. Zo heeft Duitsland meer leden in het Europees Parlement zitten dan dat Malta er heeft.

In het Europees Parlement zitten er in totaal 751 zetels. De laatste verkiezing hiervan was in 2014 en dit zijn de uitslagen. Duitsland heeft 96 zetels, Frankrijk heeft er 74, Italië en het Verenigd Koninkrijk hebben er allebei 73, Spanje heeft er 54, Polen heeft er 51, Roemenië heeft er 32, Nederland heeft er 26, België, Tsjechië, Griekenland, Hongarije en Portugal hebben er allemaal 21, Zweden heeft er 20, Oostenrijk heeft er 18, Bulgarije heeft er 17, Finland heeft er 13, Denemarken heeft er 13, Slowakije heeft er 13, Kroatië, Ierland en Litouwen hebben er allemaal 11, Letland en Slovenië hebben er allebei 8, Cyprus, Estland, Luxemburg en Malta hebben er allemaal 6.

Zo is het Europees Parlement verdeeld in landen, maar toch is het Europees Parlement ook verdeeld in politieke partijen. De Europese Volkspartij heeft 220 zetels, de Progressieve Alliantie van Socialisten en Democraten heeft er 191, Europese Conservatieven en Hervormers heeft er 70, de Alliantie van Liberalen en Democraten voor Europa heeft er 68, Europees Unitair Links/Noords Groen Links heeft er 52, De Groenen/Vrije Europese Alliantie heeft er 50 en Europa van Vrijheid en Directe Democratie heeft er 48. De overige 52 leden horen niet bij een politieke partij.

Lijst van Nederlandse zetels

CDA (5 zetels)

D66 (4 zetels)

PVV (4 zetels)

VVD (3 zetels)

PvdA (3 zetels)

SP (2 zetels)

ChristenUnie-SGP (2 zetels)

GroenLinks (2 zetels)

Partij voor de Dieren (1 zetel)


Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Europees_Parlement&oldid=542431"