Brexit

Uit Wikikids
Ga naar: navigatie, zoeken
Groot-Brittannië (in het geel) aangegeven in de Europese Unie (blauw)

Met Brexit (spreek uit als Breksit) wordt het vertrek van het Verenigd Koninkrijk uit de Europese Unie bedoeld. Het woord Brexit is een samenstelling van Brittain ((Groot-)Brittannië) en exit (uitgang/vertrek). Het is ook geïnspireerd op Grexit, dit was eerder de naam voor een mogelijk vertrek van Griekenland uit de Eurozone.

Op 23 juni 2016 werd het referendum over het EU-lidmaatschap van het Verenigd Koninkrijk gehouden. Hierbij werd de mening van het volk gevraagd over de vraag of het Verenigd Koninkrijk bij de EU moet blijven of de EU moet verlaten. Een meerderheid wilde uit de EU stappen en was daarmee voor een Brexit. Of er echt een Brexit gaat komen is onduidelijk. Het referendum was namelijk raadgevend. Dat betekent dat de regering de mening van het volk niet hoeft op te volgen. Ook wordt er pas in oktober een beslissing genomen, als het Verenigd Koninkrijk een nieuwe premier heeft.

Eigenlijk is er al sinds 1973 – toen het Verenigd Koninkrijk toetrad tot de EU – gedoe over het Britse lidmaatschap. In 1975 vond er ook al een referendum plaats en toen koos het Britse volk om in de EU te blijven. Maar de laatste jaren wordt er steeds meer gesproken over een Brexit.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Brexit&oldid=454832"