Sinn Féin

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Sinn Féin

Sinn Féin.png

Oprichting 1905
Opheffing
Actief in Vlag van Ierland Ierland
Vlag van Noord-Ierland Noord-Ierland
Richting Links
Stroming Iers republicanisme
Nationalisme
Socialisme
Europeanisme
Presidentskandidaat
President
Vicepresidentskandidaat
Vicepresident
Oprichter(s)
Partijleider Mary Lou McDonald
Partijvoorzitter Dawn Doyle
Secretaris-generaal
- Dáil Éireann
- Seanad Éireann
- Assemblee voor Noord-Ierland
- Lagerhuis
- Europees Parlement
- Lokaal bestuur (Ierland)
- Lokaal bestuur (Noord-Ierland)
Zetels
- Dáil Éireann
37 van de 160
- Seanad Éireann
3 van de 60
- Assemblee voor Noord-Ierland
27 van de 90
- Lagerhuis
7 van de 650
- Europees Parlement
3 van de 11
- Lokaal bestuur (Ierland)
156 van de 949
- Lokaal bestuur (Noord-Ierland)
105 van de 462
Overig
Wetenschappelijk bureau
Jongerenorganisatie
Studentenorganisatie
Vrouwenbeweging
Lhbt-vleugel
Zusterpartij(en) '
Fractie in het Benelux-parlement
Europese fractie Europees Unitair Links/Noords Groen Links
Internationale organisatie
Voorgaande partij(en)
Opvolgende partij(en)
Fusie van
Opgegaan in
Afsplitsing van
Afsplitsing(en)
Voortzetting van
Portaal Portal.svg Politiek

Sinn Féin (Iers: Wijzelf) is een politieke partij, die zowel in Ierland als Noord-Ierland actief is. Sinn Féin is een linkse partij, maar is ook erg nationalistisch. De partij streeft ernaar om Noord-Ierland uit het Verenigd Koninkrijk te krijgen en aan te laten sluiten bij Ierland. Deze stroming wordt het Iers republicanisme genoemd. Sinn Féin is in Noord-Ierland de grote tegenstander van de Democratic Unionist Party, die juist Noord-Ierland in het VK wil houden.

De partij voert een sociaaldemocratisch beleid. Dit houdt in dat ze onder meer gelijke rechten willen voor vrouwen en minderheden. Sinn Féin is voorstander van sociale kwesties, zoals abortus en het homohuwelijk. Oorspronkelijk had de partij een sterke band met de IRA, die terreur in Noord-Ierland verspreidde. Sinn Féin werd gezien als de politieke tak van die beweging.

Ideologie

Sinn Féin wordt gezien als een linkse partij. Sinn Féin is een partij die opkomt voor de rechten van migranten, minderheden en vrouwen. De partij riep op om "ja" te stemmen in de Ierse referenda voor het homohuwelijk (2015) en abortus (2018). Oorspronkelijk was de partij tegen het toetreden van Ierland tot de Europese Unie in 1973. Dit veranderde met het Britse referendum omtrent de Brexit. Volgens Sinn Féin zou het Verenigd Koninkrijk in de Europese Unie moeten blijven, want anders zou dit grote economische gevolgen hebben voor zowel het VK als de rest van de EU. Vooral Ierland zou hard getroffen worden, aangezien het VK de grootste handelspartner van Ierland is. Sindsdien is de partij pro-Europees, maar ook kritisch op de Europese Unie. De partij verwerpt nog steeds een Europese superstaat.

De partij wil daarnaast nog veel wetten door voeren in Noord-Ierland, die ook in Ierland gelden. Het gaat hierbij om het onderwijzen van de Ierse taal en cultuur, een prijs te zetten op plastic tasjes en om het invoeren van het homohuwelijk en abortus. In 2020 werd het homohuwelijk en abortus in Noord-Ierland, door het Brits parlement, ingevoerd. Sinn Féin wil ook een zorgsysteem in Ierland stichten, dat lijkt op de National Health Service in het Verenigd Koninkrijk.

Qua buitenlandse zaken steunt de partij Palestina in het conflict met Israël en veel separatistische bewegingen, zoals in Catalonië, Schotland en het Baskenland.


Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Sinn_Féin&oldid=763774"