Democratic Unionist Party

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Democratic Unionist Party (DUP)

DUP Advice Centre, Omagh - geograph.org.uk - 132295.jpg

Oprichting 30 september 1971
Actief in Vlag van Noord-Ierland Noord-Ierland
Richting
Stroming Unionisme
Nationaal-conservatisme
Euroscepsis
Partijleider Arlene Foster
Partijvoorzitter
Secretaris-generaal
Fractievoorzitters
- Lagerhuis
- Assemblee
-
- Provinciale Staten
- Gemeenteraden
- Burgemeesters
- Commissarissen van de Koning
Zetels
- Lagerhuis 10 van 650
- Assemblee 28 van 90
-
- Provinciale Staten
- Gemeenteraden
- Burgemeesters
- Commissarissen van de Koning
Overig
Jongerenorganisatie
Vrouwenbeweging
Lhbt-vleugel
Europese fractie
Internationale organisatie
Portaal Portal.svg Politiek

De Democratic Unionist Party (DUP) is een politieke partij in het Verenigd Koninkrijk, die actief is in Noord-Ierland. De DUP is een unionistische partij. Dit houdt in dat ze willen dat Noord-Ierland onderdeel blijft van het Verenigd Koninkrijk en zich niet aansluit bij de republiek Ierland. Hiermee zijn ze vergelijkbaar met de Ulster Unionist Party. Hun grootste tegenstander is Sinn Féin; die Noord-Ierland juist wil laten aansluiten bij Ierland.

De DUP is op dit moment de grootste partij in het Assemblee voor Noord-Ierland, het parlement. De partij steunt ook de Conservative Party in het Brits parlement voor een meerderheid. De DUP heeft sterke banden met de protestantse kerken in Noord-Ierland. De DUP is erg conservatief en is tegen onder meer abortus en het homohuwelijk. Door de DUP is Noord-Ierland het enige land van het VK waar dat nog niet is toegestaan. De partij strijd daarnaast voor beter onderwijs, betere gezondheidszorg en hogere lonen. De partij verdedigt de Britse nationaliteit in Noord-Ierland. Zo wil het voorkomen dat er te veel geld gaat naar Ierse culturele instellingen en hangt het steevast de Britse vlag uit. De DUP is tevens eurosceptisch en wil de EU verlaten.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Democratic_Unionist_Party&oldid=562158"