Liberal Democrats

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Liberal Democrats (LibDem)
Oprichting 3 maart 1988
Actief in Flag of the United Kingdom.svg Verenigd Koninkrijk
Richting
Stroming Liberalisme
Partijleider Vince Cable
Partijvoorzitter Sal Brinton
Secretaris-generaal
Fractievoorzitters
- Lagerhuis
- Hogerhuis
- Europees Parlement
- Provinciale Staten
- Gemeenteraden
- Burgemeesters
- Commissarissen van de Koning
Zetels
- Lagerhuis 8 van 650
- Hogerhuis 108 van 781
- Europees Parlement 16 van 73
- Provinciale Staten
- Gemeenteraden
- Burgemeesters
- Commissarissen van de Koning
Overig
Jongerenorganisatie
Vrouwenbeweging
Lhbt-vleugel
Europese fractie
Internationale organisatie
Portaal Portal.svg Politiek

De Liberal Democrats (LibDems, Nederlands: Liberaal-democraten) is een politieke partij in het Verenigd Koninkrijk. Liberal Democrats is een liberale partij en is vergelijkbaar met D66 en op sommige punten met de VVD. Tot aan 1989 heette de partij de Social and Liberal Democratic Party. Tussen 2010 en 2015 maakte de partij deel uit van de regering samen met de Conservative Party.

Liberal Democrats is één van de voorvechters van burgerrechten in het Verenigd Koninkrijk. Zo zijn ze voorstander van het homohuwelijk en het legaal maken van softdrugs. Daarnaast willen ze het onderwijs gratis maken en het collegegeld afschaffen. De belastingen voor de rijksten wil de partij verhogen en ook wil ze de vervuiling van het milieu tegengaan door vervuilers meer te belasten. De LibDems zijn de meest Pro-Europese partij in het Verenigd Koninkrijk. Ze zijn voorstander van de Europese Unie en zijn ook tegen de Brexit. De partij gaat zelfs zo ver dat ze de euro in het VK willen invoeren.

Na de verkiezingen 2015 verloren de Liberal Democrats enorm veel kiezers. Op dit moment zijn de Liberal Democrats de grootste Britse partij die zich tegen de Brexit keert. Terwijl de grootste Pro-Europese partij, de Labour Party, zetels verliest winnen de Liberal Democrats juist zetels.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Liberal_Democrats&oldid=576420"