Noord-Ierland

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Noord-Ierland
Northern Ireland
Tuaisceart Éireann
Norlin Airlann

Ulster Banner.svgCoat of Arms of Northern Ireland.svg Northern Ireland in the UK and Europe.svg

Hoofdstad Belfast
Aantal inwoners 1.810.862 (2011)
Oppervlakte 13.843 km²
Officiële taal Iers (Gaeilge)
Munteenheid Pond sterling
Regeringsvorm Constitutionele monarchie
Motto Quis separabit (Wie zal ons scheiden)
Volkslied God Save the Queen
Portaal Portal.svg Verenigd Koninkrijk
Lokatie in het Verenigd Koninkrijk

Noord-Ierland is, naast Engeland, Schotland en Wales, een van de vier landstreken van Groot-Brittannië. Noord-Ierland is het noordelijke deel van het eiland Ierland en bestaat uit de graafschappen Antrim, Armagh, County Down, Fermanagh, Derry en Tyrone. In totaal beslaat Noord-Ierland, een oppervlakte van 14.148 km2 en dat is ongeveer een derde van de oppervlakte van Nederland en een zesde van de oppervlakte van het gehele Ierse eiland. Noord-Ierland grenst in het zuiden en westen aan de Ierland en verder aan de Atlantische Oceaan en aan de Ierse Zee, de Donegalbaai en het Noordkanaal. West-Schotland ligt op het meest nabije punt slecht 21 km van Noord-Ierland. De kustlijn is circa 362 km lang en loopt van Lough (Lake) Foyle in het noordwesten tot de Mourne Mountains in het zuidoosten. Van de vele eilandjes voor de kust van Noord-Ierland zijn er een aantal best bekend,onder andere: Tory Island, Rathlin Island en de Copeland Islands.

Belangrijke telefoonnummers

  • Politie: 999
  • Brandweer: 999
  • Ambulance: 999
  • Niet spoedeisende hulp: 0845-6008000

Bestuurlijke Indeling

Noord-Ierland is verdeeld in 6 graafschappen (counties):

  1. Fermanagh
  2. Tyrone
  3. Derry/Londonderry
  4. Antrim
  5. Down
  6. Armagh

Weer en klimaat

Tijdens de zomermaanden liggen de temperaturen rond de 15 tot 20 graden en tijdens de wintermaanden rond de 5 tot 10 graden. Daarom kent Noord-Ierland een gematigd zeeklimaat met milde winters en warme zomers. Gemiddeld valt er in Noord-Ierland ongeveer duizend millimeter neerslag per jaar. Vrijwel alles valt in de vorm van regen. Sneeuw kan voorkomen in de wintermaanden, maar bijna nooit blijft de sneeuw lang liggen. In Noord-Ierland valt er er wat meer neerslag dan gemiddeld in Europa. Per jaar krijgt Noord-Ierland ongeveer 800 tot 1400 millimeter neerslag te verwerken. De hoger gelegen gebieden zijn iets natter, hier lopen de gemiddelde hoeveelheden van 1100 tot zo'n 1800 millimeter op de natste plekken. De neerslag valt voor een groot deel in de vorm van regen. Soms sneeuwt het en onder invloed van koude poollucht kunnen er ook soms fikse hagelbuien vorkomen.

Winter

De winters in Noord-Ierland zijn redelijk mild. Kou vanaf het vasteland van Europa bereikt Noord-Ierland zelden en het relatief warme zeewater zorgt voor licht opwarmende effecten van de lucht. Vorst en sneeuw komen vooral voor als er een sterke noordelijke stroming staat waardoor poollucht een flink afkoelend effect heeft. Bij dergelijke omstandigheden kan het tijdens de winter, die in Noord-Ierland loopt van eind november tot eind februari, ook overdag tot vorst komen.

Wind

Onder de invloed van depressies die over zee aangevoerd worden heeft Noord-Ierland veel last van wind. Vooral in de hoger gelegen gebieden in het noorden staat er vaak een stormachtige wind en is ook de kans op stormen groot. Een andere plek waar de wind regelmatig vrij spel heeft is het zuidwesten van Noord-Ierland. Bij de ergste stormen kan de windkracht tot kracht 10 of 11 (zwaar tot orkaanachtig) oplopen, af en toe wordt er zelfs orkaankracht (windkracht 12) gemeten. Van echte orkanen die voortkomen uit tropische depressies is eigenlijk nooit sprake in Noord-Ierland.

Klimaatcijfers

De onderstaande cijfers zijn op basis van geregistreerde langjarige weer- en klimaat gegevens en kunnen voor zover dat mogelijk is als een gemiddelde voor Noord-Ierland gezien worden. De grootste afwijkingen zijn lichte temperatuurafwijkingen met de hoger gelegen gebieden in het binnenland. In de winter is het in het binnenland iets koeler, in de zomer kan het wat warmer worden.

Fotogalerij


Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Noord-Ierland&oldid=589422"