Motorsport

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Motorsport is een sport waarbij je voertuigen met een motor nodig hebt een helm en speciaal ontworpen handschoenen. Je hebt dus verschillende takken. Er zijn ook wereldkampioenschappen van de motorsport zoals de Formule 1, de Motogp, de Moto 2, de Moto 3, quad's motorcross Rally en de Superbikes. In de Motogp heb je een coureur die al aan zijn 20e seizoen bezig is hij is inmiddels al 36 en zijn naam luidt Valentino Rossi.


Bonden

Om een kampioenschap te kunnen organiseren heb je een bond nodig in Nederland heb je de Koninklijke Nederlandse Motorrijders Vereniging en internationaal heb je de FIA en de FIM. In Nederland staat het er nou niet bepaald goed voor met de motorsport de Nederlandse bond is bijna failliet gegaan en moest samenwerken met de Belgische, toch is er een lichtpuntje want Nederland heeft wel een paar goede coureurs aan de start staan Max Verstappen in de Formule 1 en Michael van der Mark in de Superbikes en die is ook wereldkampioen in een andere motorsport klasse: de Supersport.

Formule 1 en Karting

Veel Formule 1 coureurs hebben ervaring op gedaan toen ze jong waren en begonnen te racen in de Karts waar ze dus ook heel goed in waren waaronder: Jos Verstappen Michael Shumacher Sebastian Vettel Lewis Hamilton en Max Verstappen die hebben het later dus ook in Formule 1 gebracht. Karten kun je doen op speciaal aangelegde banen het enige wat je nodig hebt is een helm, een onbrandbaar pak en handschoenen. Karts gaan over het algemeen veel zachter dan Formule 1 of andere klassen auto's, maar denk maar niet dat het zacht gaat hoor met 125cc motor heb 40 PK! Natuurlijk heb je ook wereldkampioenschappen karts, Jos Verstappen was de eerste Nederlander die daarin Wereldkampioen werd.

Motogp en Minibiken

Motors uit de Motogp hebben 800cc motoren dat houd in dat ze snelheden boven de 350 km per uur kunnen halen. Net als met Formule 1 heb je met de Motogp een goede voorbereiding nodig dit doen de meeste met het minibiken wat vooral populair is Italie Spanje en Engeland voor de bekendste motorcoureur Valentino Rossi was dit zijn eerste Wereldtitel. Je hebt ook wat mindere hardere klasses zoals de Supersport de Moto 3 en de Moto 2.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Motorsport&oldid=397614"