Rugby

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Rugby
Olympic pictogram Rugby union.png
Aangesloten bij
Wereldbond
Europese bond
Olympisch comité NOC*NSF
Nationale bond Nederlandse Rugby Bond
Aangesloten liga's
Website: https://rugby.nl/
Portaal Portaalicoon Sport
Een "scrum"

Rugby is een teamsport waarbij gespeeld wordt met een ovale bal. Ovaal is handiger dan rond om in je armen mee te tillen als je rent. Het spel lijkt op American football, maar heeft andere spelregels.

Het spel

Bij rugby mag je de bal kicken (vooruit trappen) met je voet en verder mag je de bal met je handen naar achteren passen (gooien). Vooruit gooien van de bal of de bal per ongeluk uit je handen laten vallen naar voren is verboden. Als je dit doet krijg je een scrum tegen. (de bal wordt dan opnieuw uitgenomen, als straf voor de overtreding). Je mag wel rennen met de bal in je handen, op die manier moet je naar voren zien te komen. Rugby is een fysieke sport (veel contact en aan elkaar zitten) het is ook wel een zware sport waarbij je veel uithoudingsvermogen moet hebben. Je mag veel dingen doen om de bal in bezit te krijgen of te houden. Je mag tegen de tegenpartij aanbeuken en duwen maar je mag absoluut niet schoppen, knijpen, bijten, slaan, schelden, schreeuwen, gillen of iemand heel gevaarlijk tackelen. De scheidsrechter (refferee) let daar heel streng op. Als hij ziet dat je gemeen speelt krijg je direct een gele kaart. Het is bij rugby de bedoeling dat je de bal op de grond drukt achter de achterste lijn van de tegenpartij. (dus niet neergooien zoals bij American Football, dat is een andere sport!) je krijgt hiervoor 5 punten. Als je daarna ook nog de bal tussen de rugbypalen door kan trappen krijg je nog eens 2 punten. Je mag zoveel mogelijk trys (achter de lijn op de grond drukken van de bal, zeg maar doelpunten) maken als je kunt. Er zijn wel eens wedstrijden met uitslagen als 105-5 of 86-40, dat kan makkelijk gebeuren als je wel 7 punten per try krijgt.

Scheidsrechter

De refferee is de scheidsrechter bij rugby, hij is heel streng en iedereen luistert altijd goed naar hem. Alleen de aanvoerder (captain) van het team mag met hem praten. Je mag in het veld nooit tegen de refferee ingaan, je moet altijd gewoon doen wat hij zegt. De refferee heeft heel veel respect bij rugby, dat moet ook wel want anders zou het een oneerlijke en gevaarlijke sport worden.

Benodigdheden

Om rugby te spelen hoef je alleen maar oude sportkleren, voetbalschoenen (schoenen met noppen) en een bitje (gebitsbescherming voor in je mond) te hebben. Je hebt dus niet allerlei opvulling en bescherming nodig zoals bij American football. Iedereen heeft bij rugby een eigen taak, de een moet heel snel zijn, iedereen moet heel goed kunnen tackelen (het neerhalen van de tegenstander met je armen om de heup van de tegenstander) weer een ander moet goed kunnen doorlopen ook al wordt hij tegengehouden weer een ander moet goede schijnbewegingen kunnen maken. Door al die verschillende posities kan iedereen rugby spelen, klein, groot, dik of dun. Nationale teams hebben vaak ongeveer 7 hele grote, sterke, zware mensen in het team en 7 hele snelle en 1 klein en snel persoon. Voor rugby heb je ook lef en doorzettingsvermogen nodig!

Rugby kun je op verschillende manieren spelen: 7 tegen 7 (sevens) 10 tegen 10 (tens) en de meest gespeelde 15 tegen 15 (fiveteen a side) Er zijn in Nederland al best wel veel (jeugd) rugbyteams. De meeste clubs zitten in de buurt van Amsterdam maar ook in het Noorden zijn enkele clubs te vinden. Bijvoorbeeld in Leeuwarden Greate Pier, vernoemd naar de grote Fryske volksheld (Greate Pier van Fryslan, held van de Friezen) en in Heerenveen: de Feanster Rugbyclub. Deze clubs hebben een jeugdteam, een damesteam en een herenteam.


Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Rugby&oldid=769994"