Unionisme

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Unionisten gebruiken vaak de Britse vlag als hun symbool

Het unionisme of loyalisme is een politieke stroming in het Verenigd Koninkrijk. Unionisten willen dat het Verenigd Koninkrijk bij elkaar blijft. Ze zijn tegen de onafhankelijkheid van Wales en Schotland en de opname van Noord-Ierland in de republiek Ierland. Unionisten worden vaak loyalisten genoemd, aangezien het overgrote deel voorstander (loyaal) is aan de Britse monarchie. Toch zijn er ook unionisten die willen dat de monarchie wordt afgeschaft. Unionisten zijn tegenstander van onafhankelijkheidsbewegingen in Wales en Schotland en het Iers republicanisme in Noord-Ierland.

Vooral in Noord-Ierland en Schotland speelt het unionisme een rol. In Wales speelt het unionisme slechts een kleine rol, aangezien drie kwart van de Welsh in het Verenigd Koninkrijk willen blijven. Het unionisme wordt vertegenwoordigd door de drie grote Britse partijen; de Conservative Party, de Labour Party en Liberal Democrats. Alle drie deze partijen willen dat het Verenigd Koninkrijk bij elkaar blijft.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Unionisme&oldid=665074"