Assemblee voor Noord-Ierland

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Het parlementsgebouw in Belfast

De Assemblee voor Noord-Ierland (in het Engels Northern Ireland Assembly en in het Iers Tuaisceart Éireannis) is het parlement van Noord-Ierland. Het parlement bestaat uit 90 leden en komt samen in de Noord-Ierse hoofdstad Belfast.

Het parlement werd opgericht in 1998 na het Goedevrijdagakkoord om Noord-Ierland meer zelfbestuur te geven. Dit was nodig om de vrede in Noord-Ierland te bewaren. Noord-Ierland heeft namelijk een nationalistische en een unionistische bevolking. De nationalisten willen dat Noord-Ierland zich bij Ierland aansluit, terwijl de unionisten bij het Verenigd Koninkrijk willen blijven horen. De nationalisten zijn vaak katholiek en progressief, terwijl de unionisten protestants en conservatief zijn.

Deze tweedeling in het parlement zorgt ervoor, dat de assemblee van Noord-Ierland soms buiten werking gesteld wordt door de Britse regering. Dit gebeurde tussen 2002 en 2007 en tussen 2017 en 2020. De twee grootste partijen; de nationalistische Sinn Féin en de unionistische Democratic Unionist Party, verschillen namelijk op haast ieder punt van elkaar.

De unionistische partijen in het parlement zijn de Democratic Unionist Party (DUP), de Ulster Unionist Party (UUP), Traditional Unionist Voice (TUV) en één onafhankelijk lid. De nationalistische partijen zijn Sinn Féin en de Social Democratic and Labour Party (SDLP). In het midden zitten de Alliance Party of Northern Ireland (Alliance), de Green Party of Northern Ireland (Greens) en People Before Profit (PBP).

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Assemblee_voor_Noord-Ierland&oldid=686023"