Scottish National Party

Uit Wikikids
Naar navigatie springenNaar zoeken springen
Scottish National Party (SNP)

Scottish National Party Logo.svg

Oprichting 1934
Actief in Flag of Scotland.svg Schotland
Richting
Stroming Sociaaldemocratie
Regionalisme
Partijleider Nicola Sturgeon
Partijvoorzitter
Fractievoorzitters
- Lagerhuis
- Schots Parlement
- Europees Parlement
-
-
-
-
Zetels
- Lagerhuis 35 van 59
- Schots Parlement 64 van 129
- Europees Parlement 3 van 6
-
-
-
-
Overig
Jongerenorganisatie
Europese fractie
Internationale organisatie
Portaal Portal.svg Politiek

De Scottish National Party (SNP) is een politieke partij, die actief is in Schotland. De SNP wil Schotland onafhankelijk maken van het Verenigd Koninkrijk. Oorspronkelijk wilde partij alleen meer zelfstandigheid voor Schotland en in het Verenigd Koninkrijk blijven. De partij zat achter het Schots onafhankelijkheidsreferendum van 2014, waarbij de Schotse bevolking besloot bij het VK te blijven. Desondanks haalde de SNP een grote meerderheid in het Schotse parlement bij de verkiezingen van het jaar erna.

De SNP is ook voorstander van de Europese Unie en wil na de Brexit een nieuw referendum organiseren voor onafhankelijkheid van het VK. Op deze manier kan Schotland opnieuw toetreden tot de EU. De partij is qua andere standpunten vergelijkbaar met de PvdA. Zo wil het betere lonen en werkomstandigheden voor arbeiders, hogere pensioenen, betere zorg en beter onderwijs. Ook is de partij voorstander van het homohuwelijk, vrouwenrechten en wil de stemleeftijd verlagen naar 16 jaar.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Scottish_National_Party&oldid=574957"