Scottish National Party

Uit Wikikids
Ga naar: navigatie, zoeken
Scottish National Party (SNP)

Scottish National Party Logo.svg

Datum van oprichting 1934
Actief in Flag of Scotland.svg Schotland
Stroming/ideologie Sociaaldemocratie
Regionalisme
Leden en aantallen
Partijleider Nicola Sturgeon
Partijvoorzitter
Fractievoorzitter Lagerhuis
Fractievoorzitter Schots Parlement
Fractievoorzitter Europees Parlement
Zetels
Zetels Lagerhuis 35 van 59
Zetels Schots Parlement 64 van 129
Zetels Europees Parlement 2 van 6
Portaal Portal.svg Politiek

De Scottish National Party (SNP) is een politieke partij, die actief is in Schotland. De SNP wil Schotland onafhankelijk maken van het Verenigd Koninkrijk. Oorspronkelijk wilde partij alleen meer zelfstandigheid voor Schotland en in het Verenigd Koninkrijk blijven. De partij zat achter het Schots onafhankelijkheidsreferendum van 2014, waarbij de Schotse bevolking besloot bij het VK te blijven. Desondanks haalde de SNP een grote meerderheid in het Schotse parlement bij de verkiezingen van het jaar erna.

De SNP is ook voorstander van de Europese Unie en wil na de Brexit een nieuw referendum organiseren voor onafhankelijkheid van het VK. Op deze manier kan Schotland opnieuw toetreden tot de EU. De partij is qua andere standpunten vergelijkbaar met de PvdA. Zo wil het betere lonen en werkomstandigheden voor arbeiders, hogere pensioenen, betere zorg en beter onderwijs. Ook is de partij voorstander van het homohuwelijk, vrouwenrechten en wil de stemleeftijd verlagen naar 16 jaar.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Scottish_National_Party&oldid=561835"