Referendum voor onafhankelijkheid Schotland

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
De locatie van Schotland in het Verenigd Koninkrijk.

Het Referendum voor een onafhankelijk Schotland was een referendum dat op 18 september 2014 werd gehouden. In dit referendum werd bepaalt of Schotland onderdeel van het Verenigd Koninkrijk zou blijven, of onafhankelijk wordt. De inwoners van Schotland mochten dus kiezen op 18 september. Alle inwoners van Schotland boven de 16 mochtn stemmen. De vraag is: Bent u het ermee eens dat Schotland een onafhankelijk land moet worden? Als antwoord kan worden aangekruisd ja of nee. Lange tijd waren de mensen die bij Engeland wilde blijven in de meerderheid, maar op 7 september 2014 waren voor het eerst degene die onafhankelijk wilde worden in de meerderheid.

Waarom zou Schotland onafhankelijk willen worden?

Schotland was in de Middeleeuwen lange tijd een onafhankelijk koninkrijk, totdat het in 1707 officieel werd samengevoegd met Engeland en Wales. Veel Schotten zagen dat als overheersing door de Engelsen, en er is altijd een roep om onafhankelijkheid geweest. De Schotse politicus Alex Salmond wakkerde die roep aan met campagnes en zorgde voor een referendum, dat dus gehouden werd.

Uitslag

De uitslag was op 18 september nog niet bekend. Om 23:00 sloten de stembussen. Op vrijdag 19 september werd de uitslag bekend. Schotland bleef onderdeel van het Verenigd Koninkrijk. Als Schotland zou kiezen voor onafhankelijkheid, zou het waarschijnlijk in 2016 onafhankelijk worden.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Referendum_voor_onafhankelijkheid_Schotland&oldid=560319"