Links (politiek)

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Links is een term die in de politiek wordt gebruikt voor het aanduiden van politici, politieke partijen en groepen. Wat links inhoudt verschilt per land, maar vaak wordt links gekoppeld aan socialisme. Ook kan wat links is van tijd tot tijd verschillen. Het omgekeerde van links is rechts.

De politieke richting 'links' varieert van uiterst links (anarchisme, communisme) tot gematigd links (sociaaldemocratie). De termen "links" en "rechts" stammen uit het Franse parlement. Daar zaten de progressieve (vooruitstrevende) politici links van de voorzitter en de meer conservatieve (behoudende) rechts. Liberalen, dus wat in Nederland nu de VVD is, werden destijds ook tot politiek-links gerekend, terwijl ze nu als rechts worden beschouwd. Dus je ziet: de opvattingen, wat "links" en wat "rechts" is in de politiek, kunnen in de loop van de tijd veranderen!

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Links_(politiek)&oldid=669621"