Nationaalconservatisme

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Conservatisme
Blue flag waving.svg
Stromingen
Traditioneel conservatisme
Liberaal-conservatisme
Sociaal-conservatisme
Neoconservatisme
Nationaalconservatisme
Progressief conservatisme
Begrippen
Burgermaatschappij
Cultureel erfgoed
Waarden en normen
Traditie
Natuurrecht
Familiewaarden
Sleutelfiguren
Edmund Burke
Klemens von Metternich
Benjamin Disraeli
Margaret Thatcher
Ronald Reagan
Newt Gingrich
Sir Roger Scruton
Portaal Portal.svg Politiek


Het nationaalconservatisme is een politieke stroming. Binnen de stroming komen kenmerken van zowel het nationalisme als conservatisme samen.

Lech Kaczyński is een Poolse oud-president en de oprichter van de politieke partij Recht en Rechtvaardigheid (PiS). Zijn partij is een van de grotere nationaalconservatieve partijen in Europa.

Ideologie

Een ideologie is een verzameling van ideeën over hoe de samenleving gevormd moet worden (welke regels er zouden moeten zijn en hoe de rangorde aan de hand van die regels bepaald wordt) en aan de hand van welke waarden en normen ze moet functioneren (wie welke taken krijgt en hoe deze taken uitgevoerd moeten worden). Het nationaalconservatisme is een voorbeeld van een ideologie.

Binnen het nationaalconservatisme wordt het in stand houden van de tradities van het eigen land als het belangrijkste doel gezien. Hierbij horen vaak ook dingen zoals het willen van traditionele verhoudingen in het gezin (familiewaarden) en het willen behouden de eigen cultuur, die vaak wordt gezien als beter dan andere culturen. Daarom zijn nationaalconservatieven vaak tegen immigratie en het moderne gezin, en vóór het behoud van de vroegere verhoudingen in de samenleving. Ten slotte vinden veel nationaalconservatieven dat de belangen van het eigen land boven die van andere landen moeten gaan.

Partijen

Een van de eerste moderne nationaalconservatieve partijen was Recht en Rechtvaardigheid (PiS), een politieke partij in Polen. In de loop der tijd heeft ook de Turkse Partij voor Rechtvaardigheid en Ontwikkeling (AKP) zich ontwikkeld tot een nationaalconservatieve partij. In Nederland wordt Forum voor Democratie (FvD) omschreven als nationaalconservatief. In België geldt dat voor het Vlaams Belang (VB).

Accessories-text-editor.svg
Dit artikel is een beginnetje. Je wordt uitgenodigd op bewerk te klikken om dit artikel aan te vullen.

Meer informatie over dit onderwerp vind je hier:
Tekst: WikipediaNPO KennisGoogle
Afbeeldingen: Wikimedia Commons (oud) • WikiKids Beeldbank
Clipjes: SchooltvBeeld & GeluidYouTube

Accessories-text-editor.svg
Dit artikel is een beginnetje.
Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Nationaalconservatisme&oldid=788026"