Traditioneel conservatisme

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Conservatisme
Blue flag waving.svg
Stromingen
Traditioneel conservatisme
Liberaal-conservatisme
Sociaal-conservatisme
Neoconservatisme
Nationaalconservatisme
Progressief conservatisme
Begrippen
Burgermaatschappij
Cultureel erfgoed
Waarden en normen
Traditie
Natuurrecht
Familiewaarden
Sleutelfiguren
Edmund Burke
Klemens von Metternich
Benjamin Disraeli
Margaret Thatcher
Ronald Reagan
Newt Gingrich
Sir Roger Scruton
Portaal Portal.svg Politiek


Het traditioneel conservatisme, klassiek conservatisme of paleoconservatisme is een politieke stroming. In Europa, Amerika en het Westerse deel van Oceanië wordt met de term verwezen naar een stroming van conservatieven die de Verlichting afwijzen. Onder andere Andreas Kinneging, Robert Nisbet en Richard Weaver worden gerekend tot de traditioneel conservatieve denkers.

Traditionele conservatieven vinden dat in de wereld van nu het individu te belangrijk wordt gevonden en dat dat een slecht iets is. Traditionele conservatieven in het Westen zien dit vaak als een gevolg van de Verlichting. Volgens traditionele conservatieven moeten de belangen van het individu en de belangen van de gemeenschap (bijvoorbeeld het gezin, het gebedshuis (zoals een kerk, synagoge of een moskee), de school en allerlei verenigingen) evenveel waard zijn.

In Europa, Amerika en het Westerse deel van Oceanië zijn traditionele conservatieven vaak wel op economisch gebied liberaal, maar wijzen ze wel vrijhandel af. Hiermee wijken ze af van het liberaal conservatisme; sommige van hen stellen dat liberaal-conservatieven zijn afgedwaald van de conservatieve leer van Edmund Burke. Volgens traditionele conservatieven heeft de welvaart die door die vrijhandel in het Westen is ontstaan, ervoor gezorgd dat mensen consumentistisch zijn geworden. Traditionele conservatieven in andere delen van de wereld wijzen vaak zowel het economisch liberalisme als het socialisme af.

Politiek

In Nederland kunnen de ChristenUnie (christelijk-sociaal) en de Staatkundig Gereformeerde Partij (SGP, christelijk-rechts) gerekend worden tot de traditioneel conservatieve partijen. Binnen het Christen-Democratisch Appèl (CDA) zijn er ook een aantal traditionele conservatieven, maar die partij is hoofdzakelijk liberaal-conservatief. In de Verenigde Staten worden de Tea Party-beweging en de beweging rondom oud-president Donald Trump gezien als traditioneel conservatief.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Traditioneel_conservatisme&oldid=761033"