Economisch liberalisme

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Liberalisme
Yellow flag waving.svg
Stromingen
Klassiek liberalisme
Conservatief-liberalisme
Sociaalliberalisme
Nationaalliberalisme
Economisch liberalisme
Libertarisme
Begrippen
Trias politica
Grondrechten
Rechtsstaat
Vrijhandel
Liberale democratie
Republicanisme
Sleutelfiguren
John Locke
Charles Montesquieu
Adam Smith
Alexis de Tocqueville
Johan Rudolph Thorbecke
John Maynard Keynes
Milton Friedman
Portaal Portal.svg Politiek

Het economisch liberalisme is een politieke en economische stroming. De liberalen binnen deze stroming zijn voorstander van het kapitalisme, vrijhandel en het recht op persoonlijk eigendom.

Ideologie

Volgens economisch-liberalen werkt de markt het beste als zij hoofdzakelijk door vraag en aanbod gestuurd wordt. Zij stellen dan ook dat er zo min mogelijk op collectieve basis moet gebeuren en dat de overheid zich zo min mogelijk moet bemoeien met de markt. Zo moeten volgens hen werkgevers veel vrijheid krijgen en moet de overheid aan hen weinig regels opleggen. Hoewel deze liberalen voor lage belastingen zijn, vinden ze wel dat de begroting van de overheid in balans moet blijven. Dat betekent dat uitgaven aan sociale voorzieningen en uitkeringen zo laag mogelijk moeten zijn, omdat de overheid anders een tekort op de begroting krijgt. Economisch-liberalen vinden dat de overheid alleen mag ingrijpen om de vorming van monopolies te voorkomen.

Politiek

In Nederland zijn de VVD en D66 economisch-liberale partijen. Het CDA, JA21, het FvD en Volt hebben een aantal economisch-liberale standpunten, maar worden over het algemeen niet tot de economisch-liberale partijen gerekend. In België zijn Open VLD en het MR economisch-liberaal. Ook de N-VA wordt soms gerekend tot de economisch-liberale partijen.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Economisch_liberalisme&oldid=685211"