Liberalisme

Uit Wikikids
Ga naar: navigatie, zoeken

Het liberalisme vindt dat de economie zo veel mogelijk met rust gelaten moet worden, zonder dat de regering daarvoor allemaal regels (wetten) opstelt. De wergevers en ook burgers krijgen daardoor heel veel vrijheid. Dat kan ook betekenen dat je zelf moet bedenken of je je wilt verzekeren tegen ziektes ("de zorg"), en of je later nog geld krijgt wanneer je "met pensioen" gaat (AOW en pensioen zijn nu door de wet geregeld), maar er zijn bijvoorbeeld bij puur liberalisme ook geen wetten tegen kinderarbeid. Verder wordt het idee aangehangen dat wie hard werkt veel mag verdienen en wie minder werkt dus ook minder verdient. Liberale partijen in Nederland zijn de VVD, D66, het Forum voor Democratie en de PVV.

Het liberalisme hoort bij de rechtse partijen (kleine passieve overheid) en heeft de waarde vrijheid als uitgangspunt. Daarbij maken liberalen onderscheid tussen economische vrijheid en persoonlijke vrijheid.

Economische vrijheid betekend dat je de vrijheid hebt om bijvoorbeeld een eigen winkel te openen en zelf er over te beslissen.

Persoonlijke vrijheid betekend dat je de vrijheid hebt om te leven zoals je zelf wilt. Ze zijn bijvoorbeeld voor het homohuwelijk en abortus.

Accessories-text-editor.svg
Dit artikel is een beginnetje. Je wordt uitgenodigd op bewerk te klikken om dit artikel aan te vullen.

Meer informatie over dit onderwerp vind je hier:
Tekst: WikipediaGoogle
Afbeeldingen: Wikimedia CommonsWikiKids Beeldbank
Clipjes: SchoolTV BeeldbankYouTube

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Liberalisme&oldid=555369"