Antikapitalisme

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Het antikapitalisme is het geheel van ideologieën en politieke stromingen dat tegen het kapitalisme is. Antikapitalisten willen dit economische systeem vervangen door een ander systeem, omdat zij vinden dat het kapitalisme zorgt voor te grote economische ongelijkheid en een oneerlijke verdeling van kapitaal, kennis en inkomen. Bovendien zien zij het kapitalisme vaak als racistisch, omdat het systeem een belangrijk onderdeel was van het imperalisme. In met name socialistische en communistische stromingen speelt het antikapitalisme een grote rol.

Politieke partijen

In Nederland zijn de Socialistische Partij, de Partij voor de Dieren en BIJ1 uitgesproken antikapitalistische partijen. De Partij van de Arbeid en GroenLinks zijn ook tegen het kapitalisme, maar pleiten eerder voor een beperking van het systeem. Zij vinden dat de overheid moet ingrijpen in de economie om de welvaart eerlijk te verdelen.

In België is de Partij van de Arbeid van België een antikapitalistische en communistische partij. Vooruit/PS en Groen/Ecolo willen het kapitalisme niet helemaal afschaffen, maar zijn er voorstander van dat de overheid ervoor zorgt dat kapitaal en inkomen eerlijker wordt verdeeld.


Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Antikapitalisme&oldid=773612"