Andersglobalisme

Uit Wikikids
⧼vector-jumptonavigation⧽ ⧼vector-jumptosearch⧽
Niet te verwarren met het antiglobalisme, een stroming die ook tegen de invloed van wereldwijde, buitenlandse culturen is.

Met de termen andersglobalisme of andersmondialisme wordt een beweging bedoeld die tegen een systeem is waarin de overheid het kapitalisme en vrijhandel in stand houdt. Volgens andersglobalisten zorgt dit ervoor dat de wereldwijde markt oneerlijk is voor ontwikkelingslanden en dat het niet goed gaat met het milieu. Andersglobalisten zijn vaak ook socialisten of communisten en antikapitalistisch.

Politieke partijen

In Nederland worden GroenLinks, de Socialistische Partij, de Partij voor de Dieren en BIJ1 als andersglobalistische politieke partijen gezien. De Partij van de Arbeid wijst het globalisme niet volledig af, maar vindt wel dat de overheid moet ingrijpen in de handel om de oneerlijkheden voor ontwikkelingslanden weg te nemen. In België is de Partij van de Arbeid van België duidelijk andersglobalistisch. In het Europees Parlement zijn veel andersglobalistische partijen aangesloten bij de Linkse Fractie in het Europees Parlement. Daarin zitten ook het Franse La France insoumise (Nederlands: Strijdvaardig Frankrijk of Het Frankrijk dat niet buigt) en de Parti communiste français (Nederlands: Communistische Partij van Frankrijk).

Zie ook


Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Andersglobalisme&oldid=773610"