Antiglobalisme

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Niet te verwarren met het andersglobalisme, een stroming die alléén tegen de instandhouding van kapitalisme en vrijhandel is.

Met de termen antiglobalisme of antimondialisme wordt een beweging bedoeld die tegen een systeem is waarin de overheid het kapitalisme en vrijhandel in stand houdt. Volgens antiglobalisten zijn kapitalisme en vrijhandel een bedreiging voor de eigen cultuur en zorgen deze systemen ervoor dat buitenlandse culturen te veel invloed hebben op de cultuur van het eigen land. Antiglobalisten zijn vaak ook nationaalconservatieven of nationalisten.

Politieke partijen

In Nederland worden de Partij voor de Vrijheid en het Forum voor Democratie als antiglobalistische politieke partijen gezien. In België is het Vlaams Belang duidelijk antiglobalistisch. In het Europees Parlement zijn veel antiglobalistische partijen aangesloten bij de fractie Identiteit & Democratie. Daarin zitten ook het Franse Rassemblement national (Nederlands: Nationale Betoging) en het Italiaanse Liga.

Zie ook


Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Antiglobalisme&oldid=795478"