Help mee! Maak een account of meld je aan.

Stem nu op: Marianne Thieme

Forum voor Democratie

Uit Wikikids
Ga naar: navigatie, zoeken
Forum voor Democratie (FvD)

Forum voor Democratie Logo.png

Datum van oprichting 22 september 2016
Actief in Flag of the Netherlands.svg Nederland
Stroming/ideologie Eurosceptisme, nationalisme, conservatisme
Leden en aantallen
Partijleider Thierry Baudet
Partijvoorzitter Thierry Baudet
Fractievoorzitter Tweede Kamer Thierry Baudet
Fractievoorzitter
Fractievoorzitter
Zetels
Zetels Tweede Kamer 2
Zetels 0
Zetels 0
Portaal Portaal.png Politiek

Het Forum voor Democratie (FvD) is een politieke partij in Nederland. Het FvD is opgericht in 2015 door Thierry Baudet. Het FvD was eigenlijk een politieke beweging die wilde dat er een referendum Vraagteken2.png komt over het associatieverdrag Vraagteken2.png met Oekraïne. In september 2016 werd het FvD een echte partij, die meedeed aan de Tweede Kamerverkiezingen 2017 en in de Tweede Kamer 2 zetels behaalde.

Geschiedenis

Thierry Baudet, de leider van het Forum voor Democratie.

Het Forum voor Democratie werd aanvankelijk niet opgericht als politieke partij. FvD was een denktank voor het Oekraïnereferendum en werkte hierbij samen met GeenPeil. In september 2016 werd FvD pas een politieke partij, omdat FvD als denktank geen invloed kon uitoefenen op de politiek. Door een politieke partij te worden hoopte het Forum voor Democratie dat hun ideeën gehoord worden in de politiek. Hierom deed het FvD mee aan de Tweede Kamerverkiezingen in 2017. De partij won toen 2 zetels in de Tweede Kamer.

Standpunten

Wat vindt het Forum voor Democratie allemaal? Hieronder een paar punten:

  • In Nederland moet een bindend referendum komen. In Nederland bestaat al het referendum, maar de uitslag hiervan is raadgevend. Dit betekend dat de Tweede Kamer de uitslag slechts als advies gebruikt en het niet hoeft op te volgen. Bij een bindend referendum moet de Tweede Kamer dit wel doen.
  • De afgelopen jaren heeft Nederland te veel macht overgedragen aan de Europese Unie. Het FvD vindt dat deze macht weer terug moet naar Nederland.
  • De minister-president moet gekozen worden door het volk, zoals men bijvoorbeeld in de VS de president kiest.
  • Het basisonderwijs moet op maat gegeven worden. Dit betekend dat kinderen extra hulp krijgen bij vakken die ze moeilijk vinden en de vakken waar ze goed in zijn op een hoger niveau kunnen volgen.
  • De basisstudiebeurs Vraagteken2.png voor studenten moet worden heringevoerd.
  • Buitenlandse automobilisten en vachtwagenchauffeurs die een verkeersboete in Nederland maken moeten kunnen worden opgespoord. Tegenwoordig zijn er nog betalen veel van deze mensen hun verkeersboete niet.
  • Er moet een normale omgang komen met Rusland en in het Midden-Oosten moet niet langer worden ingegrepen.
  • De invloed van zorgverzekeraars Vraagteken2.png moet worden teruggedrongen.

Volksvertegenwoordigers

Tot nu toe zit het Forum voor Democratie alleen in Tweede Kamer. Hier heeft de partij 2 van de 150 zetels. De namen van deze leden zijn:

In de Tweede Kamer zit het Forum voor democratie helemaal aan de rechterkant tussen de PVV en de VVD in.

Link

Politieke partijen in Nederland Vlag van Nederland
Tussen haakjes het huidige aantal zetels
Tweede Kamer:Volkspartij voor Vrijheid en Democratie (33) · Partij voor de Vrijheid (20) · Christen-Democratisch Appèl (19) · Democraten 66 (19) · GroenLinks (14) · Socialistische Partij (14) · Partij van de Arbeid (9) · ChristenUnie (5) · Partij voor de Dieren (5) · 50PLUS (4) · DENK (3) · Staatkundig Gereformeerde Partij (3) · Forum voor Democratie (2)
Eerste Kamer:Volkspartij voor Vrijheid en Democratie (13) · Christen-Democratisch Appèl (12) · Democraten 66 (10) · Partij voor de Vrijheid (9) · Socialistische Partij (9) · Partij van de Arbeid (8) · GroenLinks (4) · ChristenUnie (3) · 50PLUS (2) · Partij voor de Dieren (2) · Staatkundig Gereformeerde Partij (2) · Onafhankelijke Senaatsfractie (1)
Europees Parlement:Christen-Democratisch Appèl (5) · Democraten 66 (4) · Partij voor de Vrijheid (4) · Partij van de Arbeid (3) · Volkspartij voor Vrijheid en Democratie (3) · ChristenUnie-SGP (2) · GroenLinks (2) · Socialistische Partij (2) · Partij voor de Dieren (1)
Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Forum_voor_Democratie&oldid=476974"