Thierry Baudet

Uit Wikikids
Ga naar: navigatie, zoeken
Thierry Baudet
Thierry Baudet (2).JPG
Naam voluit Thierry Henri Philippe Baudet
Geboren 28 januari 1983
Geboren te Heemstede
Overleden
Overleden te
Gehuwd met
Politieke partij FvD
Religie
Belangrijkste functie
Aantreden
Aftreden
Voorganger
Opvolger
Functie(s)
Tweede Kamerlid (2017-heden)
Fractievoorzitter FvD Tweede Kamer (2017-heden)
Portaal Portal.svg Politiek

Thierry Henri Philippe (Thierry) Baudet (geboren te Heemstede op 28 januari 1983) is een Nederlands politicus, historicus en jurist. Baudet is de oprichter van het Forum voor Democratie. Dit was eerst een denktank, die ontstaan was vanwege het Oekraïnereferendum, maar in 2016 heeft Baudet dit omgevormd naar een politieke partij. Tijdens de Tweede Kamerverkiezingen van 2017 deed deze partij mee en won twee zetels in de Tweede Kamer. Baudet is sindsdien Tweede Kamerlid en fractievoorzitter van die partij.

Levensloop

Baudet studeerde rechten en geschiedenis aan de Universiteit van Amsterdam. Hij promoveerde aan de Universiteit Leiden na een essay die ging over de Europese Unie en multiculturalisme. Aan deze universiteit was hij ook docent.

Al in 2013 wilde Baudet een referendum, waaruit bleek of Nederland binnen de Europese Unie zou blijven. Dit kwam er uiteindelijk niet, hoewel het wel de Tweede Kamer bereikte. Samen met GeenPeil steunde Baudet met zijn Forum voor Democratie een handtekeningenactie voor een referendum over het associatieverdrag met Oekraïne, wat er uiteindelijk kwam. Baudet vormde het Forum voor Democratie om naar een politieke partij, die 2 zetels won in de Tweede Kamer na de verkiezingen in 2017.

Eenmaal in de Tweede Kamer verzorgde Baudet de openingsspeech namens zijn partij. Baudet wilde iets unieks doen en daarom was de speech in het Latijn. Hier was wel wat gedoe over. Het Latijn bleek namelijk niet helemaal correct te zijn, zo zouden er o.a. woorden zijn verzonnen. Kamervoorzitster Khadija Arib tikte Baudet ook nog eens op de vingers, aangezien in het Nederlands parlement Nederlands de enige voertaal is.


Vlag van Nederland Fractievoorzitters in de Tweede Kamer Vlag van de Europese Unie
Sybrand van Haersma Buma (CDA) · Jesse Klaver (GL) · Henk Krol (50PLUS) · Tunahan Kuzu (DENK) · Alexander Pechtold (D66) · Emile Roemer (SP) · Lodewijk Asscher (PvdA) · Gert-Jan Segers (CU) · Kees van der Staaij (SGP) · Marianne Thieme (PvdD) · Geert Wilders (PVV) · Mark Rutte (VVD) · Thierry Baudet (FvD)
Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Thierry_Baudet&oldid=476813"