Help mee! Maak een account en maak WikiKids beter!

Thierry Baudet

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Thierry Baudet
Thierry Baudet (2021).jpg
Thierry Baudet (2021)
Naam voluit Thierry Henri Philippe Baudet
Geboren 28 januari 1983
Geboren te Heemstede
Overleden
Overleden te
Gehuwd met
Relatie met Davide Heijmans
Partij FvD
Religie
Stroming
Functie Partijleider van het Forum voor Democratie
Aantreden 22 september 2016
Aftreden
Voorganger
Opvolger
Functie(s)
Docent binnen de Faculteit der Rechtsgeleerdheid aan de Universiteit Leiden
(2007-2012)
Kernlid en oprichter van de denktank Forum voor Democratie
(2015-2016)
Partijleider Forum voor Democratie
(2017-nu)
Tweede Kamerlid
(2017-nu)
Fractievoorzitter in de Tweede Kamer
(2017-nu)
Portaal Portal.svg Politiek

Thierry Baudet (geboren te Heemstede op 28 januari 1983) is de partijleider en oprichter van Forum voor Democratie. Baudet is een Nederlands politicus, historicus en doctor in de rechtsgeleerdheid.

Biografie

Baudet studeerde rechten en geschiedenis aan de Universiteit van Amsterdam. Hij promoveerde aan de Universiteit Leiden op een proefschrift getiteld "De Aanval op de Natiestaat". Er was veel te doen om deze promotie: een lid van de commissie stemde zelfs tegen en dat gebeurt bijna nooit.

Baudet was ook docent aan de Universiteit Leiden.

Politiek

Oekraïnereferendum

In 2015 richtte Thierry Baudet, vanwege het Oekraïnereferendum, Forum voor Democratie op als een denktank. Al in 2013 had Baudet een referendum gewild, waaruit bleek of Nederland binnen de Europese Unie zou blijven. Dit kwam er uiteindelijk niet, hoewel het wel de Tweede Kamer bereikte. Samen met GeenPeil steunde Baudet met zijn Forum voor Democratie een handtekeningenactie om ervoor te zorgen dat er wel een referendum zou komen over het associatieverdrag met Oekraïne (in dit verdrag zijn dingen afgesproken die ervoor zorgen dat Oekraïne en de Europese Unie meer samenwerken). In 2016 maakte Baudet van Forum voor Democratie een politieke partij. Bij de Tweede Kamerverkiezingen van 2017 deed deze partij mee en won zij twee zetels in de Tweede Kamer. Baudet is sindsdien Tweede Kamerlid en fractievoorzitter van die partij.

Openingstoespraak

Eenmaal in de Tweede Kamer verzorgde Baudet de openingstoespraak namens zijn partij. Baudet probeerde iets unieks doen en opende daarom zijn speech in het Latijn, waarin hij de bestaande politieke partijen ervan beschuldigde een kartel te zijn. Kamervoorzitter Khadija Arib tikte vervolgens Baudet op de vingers, omdat in het Nederlandse parlement Nederlands de enige voertaal is. Daarnaast ontstond er ook enige hilariteit over de toespraak, omdat het Latijn niet bleek te kloppen. Het 'partijkartel' moest het onderwerp van de zin zijn, maar Baudet zette factionem cartellum in de accusativus (lijdend voorwerp). Daarnaast bestaat het woord cartellum (dat 'kartel' moest voorstellen) niet in het Latijn. Ook werd abuditur gebruikt om 'het [partijkartel] stelt op de proef' te zeggen, maar dat moest abutitur zijn. Ten slotte sprak Baudet over zijn 'renaissancevloot', waarbij hij voor het stukje 'renaissance-' (wedergeboorte; opnieuw geboren worden) het woord resurrectionis gebruikte. Dit woord betekent geen 'renaissance', maar 'verrijzenis' (wederopstanding; uit de dood opstaan).

Omstreden

Baudet is meerdere keren in opspraak geraakt vanwege vermeend discriminatie, racisme en antisemitisme.

Na de aanslag in Utrecht op 18 maart 2019 kreeg Baudet kritiek over zich heen, omdat hij zijn campagnes voor de Provinciale Statenverkiezingen 2019 door liet gaan terwijl andere partijen deze hadden afgelast in verband met de aanslag in Utrecht. Ook liet hij de partijbijeenkomst in het Kurhaus op de avond na de aanslag doorgaan. Tijdens deze partijbijeenkomst zei hij dat er een verband is tussen de aanslag in Utrecht en het Nederlands vreemdelingenbeleid. In november 2020 kwam Baudet nogmaals in opspraak toen bleek dat voorzitter Freek Jansen van jongerenorganisatie JFvD belangrijke posities had gegeven aan leden die fascisitsche, antisemitische en homofobe uitspraken deden. Baudet kreeg veel kritiek over zich heen, omdat veel mensen vonden dat hij niet hard genoeg optrad. In plaats van dat Freek Jansen uit de partij gezet werd, kreeg hij juist een plaats op de partijlijst voor de Tweede Kamerverkiezingen van 2021.

Daarnaast kwam op 9 februari 2021 in opspraak, omdat hij beweerde dat mensen met een witte huidskleur intelligenter zouden zijn dan Latijns-Amerikanen en Afro-Amerikanen. Daarnaast zette hij aan tot misleiding, omdat hij Black Lives Matter als een complotorganisatie wilde neerzetten.

Op 26 februari 2021 kwam Baudet weer in het nauw, omdat hij zijn aanhangers opriep om volmachten te ronselen. Met een volmacht kan iemand die 18 jaar of ouder is, toestemming aan iemand anders geven om namens hem een stem uit te brengen bij verkiezingen. Het is alleen verboden om mensen van buitenaf te benaderen om een volmacht te geven. Dit is strafbaar, omdat zo de stemkeuze van iemand beïnvloed wordt.


Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Thierry_Baudet&oldid=690671"