Help mee! Maak een account en maak WikiKids beter!

Thierry Baudet

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Thierry Baudet
Thierry Baudet (2021).jpg
Thierry Baudet (2021)
Naam voluit Thierry Henri Philippe Baudet
Geboren 28 januari 1983
Geboren te Heemstede
Overleden
Overleden te
Gehuwd met Davide Heijmans (sinds 2021)
Relatie met
Partij FvD
Religie
Stroming
Functie Partijleider van het Forum voor Democratie
Aantreden 22 september 2016
Aftreden
Voorganger
Opvolger
Functie(s)
Docent binnen de Faculteit der Rechtsgeleerdheid aan de Universiteit Leiden
(2007-2012)
Kernlid en oprichter van de denktank Forum voor Democratie
(2015-2016)
Partijleider Forum voor Democratie
(2017-nu)
Tweede Kamerlid
(2017-nu)
Fractievoorzitter in de Tweede Kamer
(2017-nu)
Portaal Portal.svg Politiek

Thierry Baudet (geboren te Heemstede op 28 januari 1983) is de partijleider en oprichter van Forum voor Democratie. Baudet is een Nederlands politicus, historicus en doctor in de rechtsgeleerdheid.

Biografie

Thierry Baudet als student (2006)

Baudet werd op 28 januari 1983 geboren in het Noord-Hollandse Heemstede. Zijn ouders scheidden toen hij nog jong was. Van 1988 tot 1994 zat hij op een basisschool in Haarlem, waarna hij tussen 1994 en 2001 zat op het Stedelijk Gymnasium in diezelfde stad. Na zijn middelbareschooltijd studeerde hij rechten en geschiedenis aan de Universiteit van Amsterdam. Hij promoveerde aan de Universiteit Leiden op een proefschrift getiteld "De Aanval op de Natiestaat". Er was veel te doen om deze promotie: een lid van de commissie stemde zelfs tegen het onderzoek, omdat hij het te weinig wetenschappelijk vond; dat gebeurt bijna nooit. In 2009 en 2012 bezochten Baudet en historicus Geerten Waling de Franse politicus Jean-Marie Le Pen om aan hem het proefschrift aan te bieden. Baudet was ook docent aan de Universiteit Leiden en schreef voor het universiteitsblad Mare. Ook heeft hij voor NRC Handelsblad columns geschreven.

Politiek

Oekraïnereferendum

In 2015 richtte Thierry Baudet, vanwege het Oekraïnereferendum, Forum voor Democratie op als een denktank. Al in 2013 had Baudet een referendum gewild, waaruit bleek of Nederland binnen de Europese Unie zou blijven. Dit kwam er uiteindelijk niet, hoewel het wel de Tweede Kamer bereikte.

Samen met GeenPeil steunde Baudet met zijn Forum voor Democratie een handtekeningenactie om ervoor te zorgen dat er wel een referendum zou komen over het associatieverdrag met Oekraïne (in dit verdrag zijn dingen afgesproken die ervoor zorgen dat Oekraïne en de Europese Unie meer samenwerken). In 2016 maakte Baudet van Forum voor Democratie een politieke partij. Bij de Tweede Kamerverkiezingen van 2017 deed deze partij mee en won zij twee zetels in de Tweede Kamer. Baudet is sindsdien Tweede Kamerlid en fractievoorzitter van die partij.

Openingstoespraak

Eenmaal in de Tweede Kamer verzorgde Baudet de openingstoespraak namens zijn partij. Baudet probeerde iets unieks doen en opende daarom zijn speech in het Latijn, waarin hij de bestaande politieke partijen ervan beschuldigde een kartel te zijn. Kamervoorzitter Khadija Arib tikte vervolgens Baudet op de vingers, omdat in het Nederlandse parlement Nederlands de enige voertaal is. Daarnaast ontstond er ook enige hilariteit over de toespraak, omdat het Latijn niet bleek te kloppen. Het 'partijkartel' moest het onderwerp van de zin zijn, maar Baudet zette factionem cartellum in de accusativus (lijdend voorwerp). Daarnaast bestaat het woord cartellum (dat 'kartel' moest voorstellen) niet in het Latijn. Ook werd abuditur gebruikt om 'het [partijkartel] stelt op de proef' te zeggen, maar dat moest abutitur zijn. Ten slotte sprak Baudet over zijn 'renaissancevloot', waarbij hij voor het stukje 'renaissance-' (wedergeboorte; opnieuw geboren worden) het woord resurrectionis gebruikte. Dit woord betekent geen 'renaissance', maar 'verrijzenis' (wederopstanding; uit de dood opstaan).

Baudet gaf in 2021 zelf aan dat de openingstoespraak was bedoeld als een grap en dat het Latijn deels van Google Vertalen afkomstig was.

Controverse

Baudet is meerdermaals in opspraak geraakt. Hij is meerdere keren beschuldigd van discriminatie, racisme en antisemitisme. Volgens Baudet kloppen deze beschuldigingen niet.

Na de aanslag in Utrecht op 18 maart 2019 kreeg Baudet kritiek over zich heen, omdat hij zijn campagnes voor de Provinciale Statenverkiezingen 2019 door liet gaan terwijl andere partijen deze hadden afgelast in verband met de aanslag in Utrecht. Ook liet hij de partijbijeenkomst in het Kurhaus op de avond na de aanslag doorgaan. Tijdens deze partijbijeenkomst zei hij dat er een verband is tussen de aanslag in Utrecht en het Nederlands vreemdelingenbeleid.

In november 2020 kwam Baudet nogmaals in opspraak toen bleek dat voorzitter Freek Jansen van jongerenorganisatie JFvD belangrijke posities had gegeven aan leden die fascisitsche, antisemitische en homofobe uitspraken deden. Baudet kreeg veel kritiek over zich heen, omdat veel mensen vonden dat hij niet hard genoeg optrad. Volgens Jansen ging het alleen maar om foute grappen en werden deze grappen ook door jongeren van andere jongerenpartijen gemaakt. Jansen stond op partijlijst voor de Tweede Kamerverkiezingen van 2021.

Op 26 februari 2021 kreeg Baudet kritiek, omdat hij zijn aanhangers opriep om volmachten te verzamen. Met een volmacht kan iemand die 18 jaar of ouder is, toestemming aan iemand anders geven om namens hem een stem uit te brengen bij verkiezingen. Er werd aangifte gedaan tegen Baudet, maar het Openbaar Ministerie (OM) gaf aan dat Baudet niets strafbaars had gedaan. Het is welkswaar verboden om mensen van buitenaf te benaderen om een volmacht te geven, maar Baudet had dit niet persoonlijk gedaan. Zijn oproep was algemeen en mensen konden nog steeds zelf een keuze maken om een volmacht af te geven.

In december van 2021 stapten Joodse organisaties en overlevenden van de Holocaust naar de rechter. Zij vonden dat Baudet de coronamaatregelen niet meer met ze Holocaust moest vergelijken. Baudet gaf zelf aan dat dat niet zijn bedoeling was, maar dat hij de tijd net voor Tweede Wereldoorlog wilde gebruiken om aan te geven dat er toen beperkende maatregelen tegen joden waren. De rechter in Amsterdam oordeelde toen dat de bedoeling van Baudet niet belangrijk was, maar wat de letterlijke inhoud van de berichten was. Er was volgens de rechtbank dus wel sprake van een vergelijking met de Holocaust. Partijleider Baudet was het hier niet mee eens en zijn advocaat gaf aan dat hij hoger beroep zou gaan. Dat betekent dat een hogere rechter nu ook een oordeel gaat vellen over de zaak.


Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Thierry_Baudet&oldid=715202"