Khadija Arib

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Khadija Arib
Khadija Arib - TK2021 (51014713843).jpg
Khadija Arib (2020)
Naam voluit
Geboren 10 oktober 1960
Geboren te Hedami, Marokko
Overleden
Overleden te
Gehuwd met Nordine Dahhan
Relatie met
Partij PvdA
Religie
Stroming
Functie Tweede Kamerlid voor de PvdA
Aantreden 19 mei 1998
Aftreden
Voorganger
Opvolger
Functie(s)
Tweede Kamerlid voor de PvdA (1998-nu)
Voorzitter van de Tweede Kamer (2016-2021)
Portaal Portal.svg Politiek

Khadija Arib (geboren te Hedami in Marokko op 10 oktober 1960) is een Nederlands-Marokkaanse politica. Ze is lid van de Partij van de Arbeid (PvdA). Sinds 1998 zit ze al in de Tweede Kamer en is hiermee het op één na langstzittende Tweede Kamerlid (Kees van der Staaij van de SGP zit net wat langer in de Kamer). Binnen haar eigen partij, de Partij van de Arbeid, is ze wel het langstzittende lid.

Arib was van 13 januari 2016 tot en met 7 april 2021 voorzitter van de Tweede Kamer. Hiervoor was ze al tijdelijk Kamervoorzitter, nadat haar voorganger Anouchka van Miltenburg was opgestapt. Arib was de eerste Kamervoorzitter met een dubbele nationaliteit: ze heeft zowel een Nederlands als Marokkaans paspoort. Op 7 april 2021 werd zij opgevolgd door Vera Bergkamp van D66.

Biografie

In 1960 werd Arib geboren in het Marokkaanse plaatsje Hedami. Ze was enig kind en woonde tot haar 15e in Marokko. Aangezien haar vader in Nederland woonde als gastarbeider, vertrokken zij en haar moeder naar Nederland. Dit heet gezinshereniging. In Nederland studeerde sociologie aan de Universiteit van Amsterdam. Nadat ze was afgestudeerd ging ze werken in Breda, Utrecht en Rotterdam. Tenslotte ging ze werken in Amsterdam en kreeg hier een belangrijke functie. In 1982 richtte ze de Marokkaanse Vrouwenvereniging op en werd hier voorzitter van. Toen ze in 1989 in Marokko was werd ze vanwege deze reden opgepakt en zat een paar dagen in een politiecel. Toen de Nederlandse minister van Buitenlandse Zaken zich hiermee ging bemoeien, kwam ze vrij.

Politiek

Tweede Kamer

Arib tijdens de nieuwe ledendag van de PvdA.

Na de Tweede Kamerverkiezingen van 1998 kwam Arib in de Tweede Kamer terecht. Op 19 mei werd ze beëdigd en ze hield zich vooral met volksgezondheid bezig. In 2001 diende ze de wet voor een Kinderombudsman, wat is aangenomen. Ook maakte ze een plan om onnodige baby-sterfte te voorkomen. Tijdens de Tweede Kamerverkiezingen van 2006 stond ze als 34e op de lijst. Dit was net niet genoeg om verkozen te worden. Toch kwam ze binnen een paar maanden weer in de Kamer terecht, aangezien een aantal Kamerleden van de PvdA minister werden. Ook werd ze lid van een werkgroep die zich bezig hield met de mensenrechten in Marokko. Dit leverde kritiek op in de Tweede Kamer. Een aantal leden vonden dat Arib door haar functie bij de werkgroep banden had met de Marokkaanse regering en koning. Haar collega Jeroen Dijsselbloem onderzocht haar functie en oordeelde dat de geruchten niet waar waren. Haar functie was namelijk onbetaald en tijdelijk. In 2009 bracht Arib een biografie uit, waarin ze haar komst naar Nederland beschreef.

Kamervoorzitter

Arib als voorzitster van de Tweede Kamer

Op 12 september 2012 stelde Arib zich al kandidaat om voorzitster te worden van de Tweede Kamer. Echter koos men Anouchka van Miltenburg. Nadat Van Miltenburg op 12 december 2015 aftrad als Kamervoorzitster, volgde Arib haar op. Eerst was dit tijdelijk tot dat er een nieuwe Kamervoorzitster werd gekozen. Naast Arib stelden ook Ton Elias, Madeleine van Toorenburg en Martin Bosma zich verkiesbaar. Echter won Arib en sindsdien is ze de eerste Kamervoorzitster die moslim is, die in een Afrikaans land geboren is en een dubbele nationaliteit heeft.

Na de Tweede Kamerverkiezingen van 2017 werd Arib opnieuw gekozen tot Kamervoorzitster. Geen een andere partij had een kandidaat naar voren geschoven. Hierdoor kon Arib aanblijven. Het is vrij bijzonder dat de PvdA de Kamervoorzitter mocht leveren. Normaal is het zo dat de grootste partij een voorzitter leverde of in ieder geval een partij die deelnam aan de regering.

Op 7 april 2021 stelde Arib zich voor de derde keer kandidaat om Kamervoorzitter te worden, maar verloor ze van Vera Bergkamp (D66).

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Khadija_Arib&oldid=661782"