Khadija Arib

Uit Wikikids
Ga naar: navigatie, zoeken
Khadija Arib
Khadija Arib 2015.jpg
Arib als voorzitster
Naam voluit
Geboren 10 oktober 1960
Geboren te Hedami, Marokko
Overleden
Overleden te
Gehuwd met
Politieke partij PvdA
Religie
Belangrijkste functie Voorzitter van de Tweede Kamer
Aantreden 13 januari 2016
Aftreden
Voorganger Anouchka van Miltenburg
Opvolger
Functie(s)
Lid van de Tweede Kamer (1998-heden)
Voorzitter van de Tweede Kamer (2016-heden)
Portaal Portal.svg Politiek

Khadija Arib (geboren te Hedami in Marokko op 10 oktober 1960) is en Nederlands-Marokkaans politica. Ze is lid van de Partij van de Arbeid (PvdA). Sinds 1998 zit ze al in de Tweede Kamer en is hiermee één van de langstzittende Tweede Kamerleden. Op 13 januari 2016 werd ze voorzitter van de Tweede Kamer en volgde hiermee Anouchka van Miltenburg op. Hiervoor was ze al tijdelijk Kamervoorzitter, nadat Van Miltenburg was opgestapt. Arib is de eerste Kamervoorzitter met een dubbele nationaliteit. Ze heeft zowel een Nederlands als Marokkaans paspoort.

Voor de Tweede Kamer

In 1960 werd Arib geboren in het Marokkaanse plaatsje Hedami. Ze was enig kind en woonde tot haar 15e in Marokko. Aangezien haar vader in Nederland woonde als gastarbeider, vertrokken zij en haar moeder naar Nederland. Dit heet gezinshereniging. In Nederland studeerde sociologie aan de Universiteit van Amsterdam. Nadat ze was afgestudeerd ging ze werken in Breda, Utrecht en Rotterdam. Tenslotte ging ze werken in Amsterdam en kreeg hier een belangrijke functie. In 1982 richtte ze de Marokkaanse Vrouwenvereniging op en werd hier voorzitter van. Toen ze in 1989 in Marokko was werd ze vanwege deze reden opgepakt en zat een paar dagen in een politiecel. Toen de Nederlandse minister van Buitenlandse Zaken zich hiermee ging bemoeien, kwam ze vrij.

In de Tweede Kamer

Arib tijdens de nieuwe ledendag van de PvdA.

Na de Tweede Kamerverkiezingen van 1998 kwam Arib in de Tweede Kamer terecht. Op 19 mei werd ze beëdigd en ze hield zich vooral met volksgezondheid bezig. In 2001 diende ze de wet voor een Kinderombudsman, wat is aangenomen. Ook maakte ze een plan om onnodige baby-sterfte te voorkomen. Tijdens de Tweede Kamerverkiezingen van 2006 stond ze als 34e op de lijst. Dit was net niet genoeg om verkozen te worden. Toch kwam ze binnen een paar maanden weer in de Kamer terecht, aangezien een aantal Kamerleden van de PvdA minister werden. Ook werd ze lid van een werkgroep die zich bezig hield met de mensenrechten in Marokko. Dit leverde kritiek op in de Tweede Kamer. Een aantal leden vonden dat Arib door haar functie bij de werkgroep banden had met de Marokkaanse regering en koning. Haar collega Jeroen Dijsselbloem onderzocht haar functie en oordeelde dat de geruchten niet waar waren. Haar functie was namelijk onbetaald en tijdelijk. In 2009 bracht Arib een biografie uit, waarin ze haar komst naar Nederland beschreef.

Kamervoorzitter

Op 12 september 2012 stelde Arib zich al kandidaat om voorzitster te worden van de Tweede Kamer. Echter koos men Anouchka van Miltenburg. Nadat Van Miltenburg op 12 december 2015 aftrad als Kamervoorzitster, volgde Arib haar op. Eerst was dit tijdelijk tot dat er een nieuwe Kamervoorzitster werd gekozen. Naast Arib stelden ook Ton Elias, Madeleine van Toorenburg en Martin Bosma zich verkiesbaar. Echter won Arib en sindsdien is ze de eerste Kamervoorzitster die moslim is, die in een Afrikaans land geboren is en een dubbele nationaliteit heeft.

Na de Tweede Kamerverkiezingen van 2017 werd Arib opnieuw gekozen tot Kamervoorzitster. Geen ene andere partij had een kandidaat naar voren geschoven. Hierdoor kon Arib aanblijven.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Khadija_Arib&oldid=476678"