Help mee! Maak een account en maak WikiKids beter!
Flag of Ukraine.svg Zoek je informatie over Oekraïne? Neem dan een kijk op Portaal:Oekraïne! Flag of Ukraine.svg

Jeroen Dijsselbloem

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Jeroen Dijsselbloem met het koffertje met daarin de Miljoenennota voor Prinsjesdag in 2014.

Jeroen Dijsselbloem (geboren op 29 maart 1966 te Eindhoven) is een Nederlands politicus en was tot 26 oktober 2017 minister van Financiën. Hij is lid van de Partij van de Arbeid (PvdA). Ook is hij voorzitter van de Eurogroep. Eerder was hij al lid van de Tweede Kamer en van de gemeenteraad van Wageningen.

Biografie

In 1991 studeerde Dijsselbloem af aan de landbouwuniversiteit Wageningen. Vervolgens was hij medewerker van de Europese delegatie(leden van een partij in het Europees Parlement) en de Tweede Kamerfractie(leden van partij in de Tweede Kamer) van de PvdA. Van 1996 tot en met 200 werkte hij bij het ministerie van Landbouw, Natuurbeheer en Visserij. Op 28 maart 2000 werd hij lid van de Tweede Kamer. In 2002 werd hij niet herkozen om weer lid te worden van de Tweede Kamer. In de tussentijd werkte hij bij adviesbureau BMC in Leusden. Tijdens de verkiezingen in 2003 werd hij wel herkozen. Hij hield zich vooral bezig met integratie(een deel van de "nieuwe" cultuur overnemen en vervangen van de "oude" cultuur) en illegalen. Hij was onder meer tegen veel geweld in computergames. In 2007 leidde Dijsselbloem een bepaalde Parlementaire onderzoekscommissie(een groep mensen die onderzoek doet naar iets wat de Tweede Kamer vraagt), deze commissie heette Commissie-Dijsselbloem. In 2012 was hij tijdelijk fractievoorzitter(partijleider in de Eerste of Tweede Kamer) van de PvdA tot dat er een nieuwe was gevonden. Op 5 november 2012 werd hij minister van Financiën en sinds 21 januari 2013 is hij voorzitter van de Eurogroep.


Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Jeroen_Dijsselbloem&oldid=713311"