Help mee! Maak een account en maak WikiKids beter!
Flag of Ukraine.svg Zoek je informatie over Oekraïne? Neem dan een kijk op Portaal:Oekraïne! Flag of Ukraine.svg

Frans Timmermans

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Frans Timmermans (2019)

Franciscus Cornelis Gerardus Maria (Frans) Timmermans is sinds 1 december 2019 de Europees commissaris voor de Europese Green Deal in de commissie-Von der Leyen. Daarnaast is hij sinds 1 november 2014 de eerste vicevoorzitter van de Europese Commissie.

Timmermans is een Nederlands politicus, bestuurder en diplomaat. Hij is lid van de Partij van Europese Socialisten (PES) en de Partij van de Arbeid (PvdA).

Biografie

Frans Timmermans is geboren in Maastricht op 6 mei 1961. Hij heeft leterkunde gestudeerd van 1980 tot 1985. Hij was ook lid van het Kabinet-Balkenende IV. Toen was hij staatssecretaris voor Europese Zaken.

Politiek

Timmermans zat van 6 mei 1998 tot 22 februari 2007 in de Tweede Kamer voor de Partij van de Arbeid. Hij was ondervoorzitter van de Tweede Kamercommissie voor Buitenlandse Zaken.

Kabinet-Balkenende IV

Timmermans was onder premier Jan Peter Balkenende staatssecretaris voor Europese Zaken in het kabinet-Balkenende IV.

Kabinet-Rutte II

Timmermans was tussen 2012 en 2014 de Nederlandse minister van Buitenlandse Zaken onder de tweede regering van Mark Rutte.

Europese Commissie

Timmermans werd in 2014 de Europees commissaris namens Nederland voor Betere Regelgeving, Interinstitutionele Betrekkingen, Rechtsstatelijkheid en het Handvest van de grondrechten. Sinds 2019 is hij eurocommissaris voor de European Green Deal. Dit is een plan om klimaatverandering tegen te gaan. Ook is hij vicevoorzitter van de Europese commissie (Europees kabinet). Dat betekent dat als de voorzitter, Ursula von der Leyen, er niet is, Timmermans de baas is.

Privé

Frans Timmermans is een polyglot, dat wil zeggen dat hij veel talen spreekt. Nederlands is zijn moedertaal, maar hij kan ook Duits, Frans, Engels, Russisch en Italiaans.


Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Frans_Timmermans&oldid=713304"