Miljoenennota

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Minister van Financiën Witteveen biedt de miljoenennota aan.

De miljoenennota is in Nederland het overzicht van de inkomsten en uitgaven van de Nederlandse overheid. De miljoenennota is een samenvatting van de Rijksbegroting. Het is zeg maar het 'huishoudboekje' van Nederland.

Prinsjesdag

Op de derde dinsdag in september wordt de troonrede gehouden. Bij deze troonrede vertelt de koning wat het kabinet allemaal in het komende jaar gaat doen. Op dezelfde dag laat de minister van Financiën een koffertje met daarin de miljoenennota en de Rijksbegroting zien aan de Tweede Kamer. Inmiddels is de begroting niet meer miljoenen, maar miljarden euro's groot. De traditie van het koffertje is in 1947 begonnen. Vlak na de Tweede Wereldoorlog. Minister Lieftinck was toen minister van Financiën. In het Verenigd Koninkrijk werd de begroting ook in een koffertje aangeboden. Lieftinck vond dat wel een leuke manier. Het was een eenvoudig bruin koffertje, met letters van goud papier erop geplakt. Daar stond op: ‘Derde dinsdag in september’. Dat staat er ook nu nog op.

Voordat het koffertje met de miljoenennota wordt aangeboden aan de Tweede Kamer leest koning Willem-Alexander de troonrede voor. De troonrede wordt geschreven door de ministers en de staatssecretarissen (het kabinet). In de troonrede vertelt de koning welke belangrijke dingen er het afgelopen jaar in Nederland en in de wereld zijn gebeurd. De koning vertelt ook iets over de belangrijkste plannen van de regering voor het komende jaar. Na afloop van de troonrede geeft de minister van Financiën de Tweede Kamer de miljoenennota. De Staten-Generaal, de Eerste en Tweede Kamer samen, moeten die plannen nog wel goedkeuren. Pas daarna worden ze in het nieuwe jaar uitgevoerd.

In het jaar 2022 had de koning minder voorbereidingstijd dan anders. Dit kwam doordat er op het laatste moment nog heel veel nieuwe plannen bekend werden gemaakt door het kabinet. Zo wilde het kabinet op het laatst nog een energieplafond instellen om de inwoners van Nederland te ondersteunen in de toenemende kosten in energie en de stijgende prijzen (inflatie). Inflatie betekent dat een consument met hetzelfde geld minder dingen kan kopen dan het jaar daarvoor.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Miljoenennota&oldid=764470"