Verbeter WikiKids vandaag nog!

Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Het gebouw van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid in Den Haag.

Het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid of afgekort SZW is een Nederlands ministerie. Sinds 10 januari 2022 is Karien van Gennip van het CDA de minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Zij wordt ondersteund door Carola Schouten van de ChristenUnie, de minister voor Armoedebeleid, Participatie en Pensioenen.

Het ministerie staat in de Bezuidenhout in Den Haag.

Taken

Het ministerie van SZW heeft een aantal taken. Zoals in de naam al duidelijk is, is de werkgelegenheid er één van. Werkgelegenheid betekend hoeveel banen er beschikbaar zijn. Het ministerie probeert dit in evenwicht te houden. Zo zijn er niet teveel banen vrij, maar ook niet te veel banen bezet. Ook is het ministerie verantwoordelijk voor een goede arbeidsmarkt. De sociale zekerheid is ook één van de taken, dit heeft te maken met uitkeringen en het pensioen. Ook zorgt het ministerie ervoor dat de inkomens goed verdeeld zijn en er op het werk goede arbeidsomstandigheden zijn. Als laatste zorgt het ministerie ervoor dat er een goede band is tussen de werknemer en de werkgever.

Ministers

Sinds 1981 bestaat het ministerie van SZW en dit zijn de ministers sindsdien:

Link


Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Ministerie_van_Sociale_Zaken_en_Werkgelegenheid&oldid=702026"