Ministerie van Financiën (Nederland)

Uit Wikikids
⧼vector-jumptonavigation⧽ ⧼vector-jumptosearch⧽
Het ministerie van Financiën.

Het ministerie van Financiën of afgekort Fin is een Nederlands ministerie. Minister Steven van Weyenberg van D66 voert samen met staatssecretarissen Marnix van Rij van het CDA en Aukje de Vries van de VVD het bewind. Van Rij is staatssecretaris voor Fiscaliteit en de Belastingdienst en De Vries is staatssecretaris voor Toeslagen en Douane.

Het ministerie van Financiën houdt zich bezig met alle financiën (inkomsten en uitgaven) van Nederland.

Taken

De minister van Financiën is verantwoordelijk voor de Rijksbegroting, die op Prinsjesdag wordt gepresenteerd. In de Rijksbegroting staan de verwachte inkomsten en uitgaven van volgend jaar. De minister van Financiën houdt deze allemaal bij en stopt ze in het beroemde koffertje. Eigenlijk is dit niet de hele rijksbegroting, maar slechts een samenvatting. Deze samenvatting heet de miljoenennota. Voor de Rrijksbegroting is namelijk eerder een boekenkast nodig. De minister van Financiën is ook verantwoordelijk voor de financiële markt, oftewel de banken. Hierbij wordt gekeken of zij voldoende geld in kas hebben en alles doen volgens de regels. Aangezien Nederland lid is van de Europese Unie, is de minister ook verantwoordelijk voor het beleid op het gebied van financiën namens Nederland. De minister zit hierdoor samen met alle andere ministers van Financiën in Europa in de zogeheten Eurogroep. Ook op internationaal gebied is hij verantwoordelijk. Een goed voorbeeld was de crisis in Griekenland. Nederland heeft toen miljarden geleend aan Griekenland. De minister moet dan uitleg geven waarom dit nodig is en ziet er toe dat het geld ook weer terugkomt.

Om hem te helpen zijn heeft de minister van Financiën twee belangrijke overheidsinstellingen. Als eerste is er De Nederlandse Bank. Vroeger drukte deze bank de gulden en bepaalde waarde ervan. Nu we de euro hebben houd de bank andere banken in de gaten en drukt de euromunten. Ook heeft De Nederlandse Bank een grote hoeveelheid goud, voor het geval de euro opeens niets meer waard is, kan Nederland nog altijd dingen betalen, aangezien de waarde van goud vrij stabiel is. De Autoriteit Financiële Markt houdt ook de banken in de gaten. De autoriteit mag zelfs een bankgebouw binnenlopen en documenten meenemen.

De staatssecretaris van Financiën is verantwoordelijk voor de belastingen. Belastingen zijn inkomsten van de overheid. Hierdoor valt ook de Belastingdienst onder de verantwoordelijkheid van de staatssecretaris. De Belastingdienst is een instelling die de belasting ontvangt en kijkt of alle bedragen aan belasting wel kloppen. Ook kijkt de staatssecretaris erna dat de financiële verhoudingen tussen het Rijk en lagere overheden (zoals provincies en gemeenten) niet te groot zijn. Ook is de staatssecretaris verantwoordelijk voor de zogeheten exportkredietverzekeringen. De verzekeringen zijn er om ondernemers te beschermen die bepaalde goederen of diensten aan het buitenland hebben verkocht, terwijl het buitenland het niet kan betalen. Deze mensen krijgen dan een geldbedrag om te zorgen dat ze zelf niet failliet gaan. Ook Holland Casino en de Staatsloterij vallen onder de verantwoordelijkheid van de staatssecretaris. In Nederland kan alleen gegokt worden bij bedrijven van deze instellingen, aangezien gokken een verslaving kan veroorzaken (waardoor de overheid het liever in eigen hand houdt). Daarnaast valt het muntwezen onder de staatssecretaris. Hij zorgt de euro zijn waarde behoudt; mede met andere Europese landen. Als laatste valt de Domeinen Roerende Goederen onder de staatssecretaris. Deze dienst neemt verplaatsbare, waardevolle spullen van mensen in beslag die hun belasting al een hele tijd niet betaald hebben en verkoopt deze vervolgens aan andere mensen.

Lijst van ministers

Alle Nederlandse ministers van Financiën sinds 1998:

Link


Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Ministerie_van_Financiën_(Nederland)&oldid=833909"