Help mee! Maak een account en maak WikiKids beter!

Ministerie van Defensie (Nederland)

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Het ministerie van Defensie in Den Haag.
Logo ministerie van defensie.svg

Het ministerie van Defensie (Def) heeft de leiding over de Nederlandse Krijgsmacht. Defensie is de grootste werkgever van Nederland en heeft zo'n 68.000 mensen in dienst, dit zijn voornamelijk militairen en leidinggevenden. Het ministerie is te vinden aan het Plein in Den Haag, nabij het Binnenhof. Het ministerie van Defensie gaat over het leger, het trainen ervan en de inzet in het buitenland.

De minister heeft de leiding over het ministerie. Sinds 24 september 2021 is Henk Kamp van de VVD de minister van Defensie. Tussen 26 oktober 2017 en 31 augustus 2021 was Barbar Visser (VVD) de staatssecretaris van Defensie.

Taken

De minister en staatssecretaris van Defensie zijn beide verantwoordelijk voor het Nederlands leger. Als eerste moet dit leger goed getraind zijn, zodat het op elk moment kan worden ingezet. Sinds de Tweede Wereldoorlog heeft Nederland geen oorlog meer meegemaakt op eigen grondgebied. Wel wordt het leger nog gebruikt bij rellen. Ook na de ramp op Sint-Maarten werden Nederlandse militairen gebruikt om de orde te herstellen, net als na de watersnoodramp van 1953 in Zeeland. Ook voor het uitzenden van militairen naar het buitenland, bijvoorbeeld Mali en Syrië, is toestemming van de minister nodig. De minister is ook verantwoordelijk voor het materiaal. Dit moet goed worden onderhouden en soms opnieuw worden aangeschaft. Ook is de minister verantwoordelijk voor de opleiding van militairen en de trainingen ervan. Zowel bij het trainen als onderhouden moet als veilig gebeuren. Zo bleek dat Defensie jarenlang met giftige chroomverf gewerkt had en dat een schietbaan niet veilig was, waarbij een militair overleed.

Organisatie

Het ministerie bestaat uit:

Link


Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Ministerie_van_Defensie_(Nederland)&oldid=684356"