Help mee! Maak een account en maak WikiKids beter!

Wouter Koolmees

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Wouter Koolmees

Wouter Koolmees (geboren in Capelle aan den IJssel op 20 maart 1977) is politicus voor D66 en minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid in het kabinet-Rutte III.

Koolmees ging naar het IJsselcollege als middelbare school. Hij deed daar eerst mavo, maar ging uiteindelijk sociale en institutionele economie studeren aan de universiteit in Utrecht. Hij werkte bij het Nederlands Economisch Instituut, maar ging later bij het ministerie van Financiën werken. Bij het ministerie was hij een tijdje hoofd begrotingsbeleid. Nadat hij daar zeven jaar had gewerkt (van 2003 tot 2010), verliet Koolmees in 2010 het ministerie om de Tweede Kamer in te gaan voor D66. Bij de verkiezingen van 2012 en 2017 stond Koolmees telkens op de derde plaats van de kieslijst. Hij was woordvoerder financiën en vicefractievoorzitter. In 2017 was Koolmees medeonderhandelaar voor D66 bij de formatiebesprekingen, samen met Alexander Pechtold.

In oktober 2017 is Koolmees minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid geworden.

Koolmees woont in Rotterdam. In 2010 werd hij verkozen tot politiek talent van het jaar. Koolmees heeft een partner en twee kinderen


Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Wouter_Koolmees&oldid=670848"