Kajsa Ollongren

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Kajsa Ollongren
220107Kajsa Ollongren02 (cropped).jpg
Kajsa Ollongren in 2022
Naam voluit Karin Hildur (Kajsa) Ollongren
Geboren 28 mei 1967
Geboren te Leiden
Overleden
Overleden te
Gehuwd met Irene van den Brekel
Relatie met
Partij D66
Religie
Stroming
Functie Minister van Defensie
Aantreden 10 januari 2022
Aftreden 2 juli 2024
Voorganger Henk Kamp (VVD)
Opvolger Ruben Brekelmans (VVD)
Functie(s)
Wethouder van Amsterdam
namens D66
(2014-2017)
Vicepremier
Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties
(2017-2022)
Minister van Defensie
(sinds 2022)
Portaal Portal.svg Politiek

Kajsa Ollongren (geboren in Leiden op 28 mei 1967) is een Nederlandse politica, bestuuder, historica en bestuurskundige. Ze is lid van de politieke partij Democraten 66 (D66).

Van 10 januari 2022 tot 2 juli 2024 was ze de minister van Defensie in het kabinet-Rutte IV. Eerder was ze al minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties in het kabinet-Rutte III.

Biografie

Ollongren is geboren in Leiden. Ze ging naar het Rijnlands Lyceum en studeerde daarna economie en geschiedenis in Amsterdam. Ook volgde ze in Parijs een opleiding (administration publique) en deed ze een zogenaamde leergang buitenlandse betrekkingen. In 1992 ging ze bij het ministerie van Economische Zaken werken. In 2007 werd ze overgeplaatst naar het ministerie van Algemene Zaken. Daar bleef ze werken tot 2014. In datzelfde jaar werd ze door de Volkskrant verkozen tot de invloedrijkste vrouw van Nederland.

Politiek

Gemeentebestuur

In 2014 werd Ollongren wethouder en locoburgemeester werd in Amsterdam. Vanaf 18 september nam ze de taken van Eberhard van der Laan over, die toen doodziek was. Kort daarna overleed hij.

Kabinet-Rutte III

Ollongren als minister van Defensie in het kabinet-Rutte IV.

Van 26 oktober 2017 tot 10 januari 2022 was Ollongren de minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties in het kabinet-Rutte III, waar ze ook een van de vicepremiers.

Tijdens de presentatie van het regeringsakkoord van het kabinet had Geert Wilders, partijleider van de PVV, kritiek op haar. Volgens Wilders moest een bestuurder in Nederland geen dubbele nationaliteit hebben en hij dreigde met een motie van wantrouwen. Ollongren heeft namelijk twee paspoorten, de Nederlandse en Zweedse. De partijleiders van onder andere de VVD, het CDA en D66 waren het niet eens met Wilders en voerden aan dat het in Nederland toegestaan is om twee paspoorten of een dubbele nationaliteit te hebben. Kamerlid Martin Bosma van de PVV had ook kritiek op Ollongren, omdat ze eerder in 2017 had gezegd dat ze als wethouder van Amsterdam "de onafhankelijk republiek Amsterdam zou uitroepen als de PVV een groot aandeel stemmen zou behalen".

Kabinet-Rutte IV

Op 10 januari 2022 werd Ollongren benoemd tot minister van Defensie in het kabinet-Rutte IV.

Privé

Ollongren is getrouwd en ze heeft twee kinderen. Haar naam wordt uitgesproken als 'Oolongreen'. Ollogren is onderdeel van de oorspronkelijk Finse adellijke familie Ollongren. Na de Russische Revolutie vluchtte haar opa naar Nederland. Kajsa Ollongren is dus ook van adel en heeft de titel jonkvrouw. Ze is niet alleen Nederlands, maar ook Zweeds.

Media


Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Kajsa_Ollongren&oldid=872723"