Kajsa Ollongren

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Kajsa Ollongren

Karin Hildur (Kajsa) Ollongren (geboren in Leiden op 28 mei 1967) is politica voor D66 en minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties. Ze is ook een van de vicepremiers in het kabinet-Rutte III.

Je spreekt haar naam uit als Oolongreen. Ollogren is onderdeel van de oorspronkelijk Finse adellijke familie Ollongren. Na de Russische Revolutie vluchtte haar opa naar Nederland. Kajsa Ollongren is dus ook van adel en heeft de titel Jonkvrouw. Ze is niet alleen Nederlands, maar ook Zweeds.

Ollongren is geboren in Leiden. Ze ging naar het Rijnlands Lyceum en studeerde daarna economie en geschiedenis in Amsterdam. Ook volgde ze in Parijs een opleiding (administration publique) en deed ze een zogenaamde leergang buitenlandse betrekkingen. In 1992 ging ze bij het ministerie van Economische Zaken werken. In 2007 werd ze overgeplaatst naar het ministerie van Algemene Zaken. Daar bleef ze werken tot 2014, toen ze wethouder en locoburgemeester werd in Amsterdam. Vanaf 18 september nam ze de taken van Eberhard van der Laan over, die toen doodziek was. Kort daarna overleed hij.

Sinds 26 oktober is Ollongren minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties in het kabinet-Rutte III. Ze is ook een van de drie vicepremiers. Tijdens de presentatie van het regeringsakkoord had Geert Wilders kritiek op haar. Volgens Wilders moet een bestuurder in Nederland geen dubbele nationaliteit hebben. Ollongren heeft twee paspoorten, de Nederlandse en Zweedse. Hij zei dat ze "of haar Zweedse paspoort moest inleveren of haar functie als minister moest opzeggen". Hij dreigde zelfs met een motie van wantrouwen. Een paar weken later haalde PVV-kamerlid Martin Bosma naar Ollongren uit. Ze zou "30 jaar achter de tralies moeten", aangezien ze tijdens de Tweede Kamerverkiezingen eerder dat jaar heeft gezegd als wethouder van Amsterdam dat ze "de onafhankelijk republiek Amsterdam zou uitroepen als de PVV een groot aandeel stemmen zou behalen". Volgens Bosma zou Ollongren hiermee een wetsovertreding hebben gepleegd, aangezien deze uitspraak betrekking zou moeten hebben op het plegen van aanslagen met als doel een deel van Nederland onder een andere heerschappij te brengen.

Ollongren is getrouwd en ze heeft twee kinderen. In 2014 werd ze door de Volkskrant verkozen tot de invloedrijkste vrouw van Nederland.

Links


Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Kajsa_Ollongren&oldid=670171"