Help mee! Maak een account en maak WikiKids beter!

Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Het voormalige gebouw van het ministerie dat tot 2002 in gebruik was.

Het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit, afgekort LNV, is een Nederlands ministerie. Sinds 10 januari 2022 is Henk Staghouwer van de ChristenUnie de minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit. Hij wordt ondersteund door de minister voor Natuur en Stikstof, Christianne van der Wal-Zeggelink van de VVD.

Het ministerie van LNV gaat over alles dat met landbouw, natuur en de kwaliteit van ons voedsel en drinken te maken heeft. Het huidige ministerie van LNV bestaat sinds 2017, maar tussen 1935 en 2010 waren er verschillende ministeries die leken op het ministerie van LNV. Hierdoor heeft het ministerie verschillende namen gehad, zoals Landbouw en Visserij. De eerste keer dat de huidige naam gebruikt werd was in 2003. In 2010 werd besloten om het ministerie op te heffen en de taken aan het ministerie van Economische Zaken te geven (om zo te bezuinigen). In 2017 werd echter besloten om het ministerie herop te richten, waar vooral veel boeren blij mee waren. De huidige minister van LNV is Carola Schouten, die tevens vicepremier namens de ChristenUnie is.

Taken

De minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit is verantwoordelijk voor veel dingen die met de natuur te maken te maken hebben. Als eerste komt daar het natuurbehoud bij kijken. Denk aan het zorgen dat er veel verschillende dieren in de Nederlandse bossen rondlopen, bospaden toegankelijk blijven en dat natuurgebieden beschermd worden. Aangezien landbouw deels onder natuur valt, heeft de minister hier ook zeggenschap over. Bij landbouw moet je denken aan het zorgen dat boeren een eerlijke prijs voor een producten krijgen en het ingrijpen bij het voorkomen dat dierenziekten zich verspreiden. Ook de visserij valt onder het ministerie, zo voorkomt dat ministerie mede dat de Noordzee bijvoorbeeld wordt leeggevist. Ook zorgt het ministerie ervoor dat dieren niet mishandeld of verwaarloosd worden. Het ministerie mag ook het kwekersrecht geven aan plantenkwekers. Dit is een papiertje dat ervoor zorgt dat bepaalde plantenkwekers als enige de door hun ontwikkelde soorten mogen kweken en verkopen voor een bepaalde periode. Kwekers worden hierdoor beschermd door de overheid. Qua voedselkwaliteit zorgt het ministerie ervoor dat het voedsel en drinkwater in Nederland veilig is, dus vrij van schadelijk stoffen en organismen.

Het ministerie heeft een aantal overheidsinstellingen die daarbij helpen. De bekendste is de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit, die voedsel (maar ook andere producten) controleert op veiligheid en gezondheid. De Dienst Landelijk Gebied helpt de boeren, veehouders en kwekers die werkzaam zijn op het platteland. De Dienst Regelingen vormt dat dieren- en plantenziekten zich door Nederland verspreiden. De Dienst Regelingen is vooral actief bij grote uitbraken, zoals die van de Q-koorts.

Lijst van ministers

Hieronder vind je een overzicht van de ministers van LNV sinds 2003:

Links


Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Ministerie_van_Landbouw,_Natuur_en_Voedselkwaliteit&oldid=702023"