ChristenUnie

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
ChristenUnie (CU)

ChristenUnie.svg

Oprichting 15 maart 2001
Opheffing
Actief in Vlag van Nederland Nederland
Richting Centrum tot centrumrechts
Stroming Christelijk-sociaal
Sociaal-conservatisme
Presidentskandidaat
President
Vicepresidentskandidaat
Vicepresident
Oprichter(s)
Partijleider Gert-Jan Segers
Partijvoorzitter Piet Adema
Secretaris-generaal
Fractievoorzitters
- Eerste Kamer Mirjam Bikker
- Tweede Kamer Gert-Jan Segers
- Europees Parlement Peter van Dalen
- Provinciale Staten
- Gemeenteraden
- Burgemeesters
- Commissarissen van de Koning
Zetels
- Eerste Kamer
4 van de 75
- Tweede Kamer
5 van de 150
- Europees Parlement
1 van de 29
- Provinciale Staten
31 van de 570
- Gemeenteraden
303 van de 7.640
- Burgemeesters
10 van de 355
- Commissarissen van de Koning
1 van de 12
Overig
Wetenschappelijk bureau Mr. G. Groen van Prinstererstichting
Jongerenorganisatie PerspectieF
Studentenorganisatie
Vrouwenbeweging
Lhbt-vleugel
Europese fractie Europese Volkspartij
Internationale organisatie
Voorgaande partij(en)
Opvolgende partij(en)
Fusie van Gereformeerd Politiek Verbond
Reformatorische Politieke Federatie
Afsplitsing van
Portaal Portal.svg Politiek

De ChristenUnie, afgekort CU, is een Nederlandse christelijke politieke partij met zowel linkse als rechtse standpunten. Partijvoorzitter is Roel Adema en Gert-Jan Segers is de huidige Tweede Kamer-fractievoorzitter van de ChristenUnie.

Geschiedenis

2002 t/m 2010

het partijbureau van de ChristenUnie.

Hoewel de ChristenUnie pas sinds 2002 bestaat, was er al een voorloper van de ChristenUnie. In de Tweede Kamer waren er de twee partijen de Reformatorische Politieke Federatie (RPF) en het Gereformeerd Politiek Verbond (GPV). Al sinds 1989 vergaderden de twee partijen samen. De twee partijen besloten om samen één partij te worden. Een fusie heet dit. Hiermee begon de ChristenUnie.

De ChristenUnie deed in 2002 voor het eerst mee aan de verkiezingen. Ondanks dat de partij hoopte op winst, verloor het één zetel. In 2003 verloor de partij nog een zetel, maar toch wilde de VVD en het CDA samen met de ChristenUnie en de SGP een kabinet vormen. Dit ging niet door en uiteindelijk werd gekozen voor D66. Na 2003 wist de ChristenUnie zijn standpunten duidelijk te maken. Tijdens een discussie over de Europese grondwet was de partij tegen en werd hierdoor erg bekend. De partij was voor integratie en vreemdelingen het land binnenlaten, wat regelmatig voor onenigheid zorgde met minister Rita Verdonk. De partij organiseerde acties, zoals een rolstoel-basketbalwedstrijd tussen bekende Nederlanders en professionals. Onder meer door deze acties won de ChristenUnie een hoop zetels tijdens de gemeentelijke verkiezingen van 2006.

In 2006 won de partij ook een hoop zetels tijdens de verkiezingen voor de Tweede Kamer. Samen met het CDA en de PvdA vormde de ChristenUnie een kabinet (Kabinet-Balkenende IV). Dit liep niet helemaal soepel. De ChristenUnie had een aantal conflicten met andere partijen. Het kabinet viel uiteindelijk door een meningsverschil over de Uruzganmissie.

2010 t/m heden

Tijdens de verkiezingen voor de gemeenteraad, Provinciale Staten en de Tweede Kamer verloor de partij zetels. Zowel voor Kabinet-Rutte I als Kabinet-Rutte II hielp de ChristenUnie om plannen te laten doorgaan. Tijdens de verkiezingen voor het Europees Parlement deed de ChristenUnie samen de SGP mee en won twee zetels. In 2015 kreeg de partij een nieuwe fractieleider, Gert-Jan Segers.

Standpunten

Gert-Jan Segers, de partijleider van de ChristenUnie.

De ChristenUnie heeft de volgende standpunten in het verkiezingsprogramma staan:

  1. In de samenleving moeten gelijkheid, naastenliefde en verdraagzaamheid centraal staan.
  2. Iedere 18-jarige moet verplicht iets doen voor de maatschappij.
  3. Nieuwe burgers moet twee jaar lang een leer-werkcursus volgen, zodat ze kunnen meedoen met de samenleving.
  4. De verzekering voor arbeidsongeschiktheid moet worden verbeterd.
  5. Openbare scholen moeten worden afgeschaft en ouders moeten meer bij het onderwijs betrokken worden.
  6. Er moet meer geld naar het leger.
  7. Ook moet er meer geld naar gezinnen met kinderen.
  8. Gemeentes mogen meer belasting heffen, maar de landelijke belastingen moet omlaag.

Organisaties

Onder de ChristenUnie vallen een aantal organisaties. PerspectieF is de jongerenorganisatie van de ChristenUnie. De organisatie richt zich op jongeren tussen 12 en 30 jaar oud. Daarnaast valt de Mr. G. Groen van Prinsterer Stichting nog onder de partij. Deze stichting adviseert de ChristenUnie.

In het Europees Parlement

De ChristenUnie is in het Europees Parlement vertegenwoordigt met één zetel. Voorheen vormde ChristenUnie samen met de Staatkundig Gereformeerde Partij één fractie, waarin beide partijen één zetel hadden. Deze fractie was onderdeel van de Europese Conservatieven en Hervormers; een groep die iets kritischer tegenover Europese samenwerking staat. Sinds 2019 stapte ChristenUnie uit deze fractie en sindsdien lid van de Europese Volkspartij, terwijl de SGP in de andere fractie bleef. Beide partijen hadden wel aan de verkiezingen eerder dat jaar meegedaan met hetzelfde partijprogramma!

ChristenUnie is voorstander van de Europese Unie, maar vind dat Nederland te veel macht overdraagt aan de EU. De partij is voorstander van Europese samenwerking op het gebied van handel, landbouw, milieu, misdaadbestrijding, mensenhandel, belastingontduiking en rechtvaardig vluchtelingenbeleid. De partij is echter tegen een Europees leger of een Europese minister van Financiën. Volgens ChristenUnie moet Nederland zelf kunnen beslissen over bijvoorbeeld de zorg, maatschappelijke kwesties, onderwijs en gezin.

Externe links

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=ChristenUnie&oldid=640720"