Ferdinand Grapperhaus

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Ferdinand Grapperhaus

Ferdinand Bernhard Joseph Grapperhaus (geboren te Amsterdam op 8 november 1959) is een Nederlands politicus en is daarnaast nog jurist en advocaat. Hij is de huidige minister van Justitie en Veiligheid. Voordat hij minister was, was hij lid van de Sociaal-Economische Raad. Hij is politicus namens het Christen-Democratisch Appèl (CDA).

Levensloop

Grapperhaus studeerde Rechten aan de Universiteit van Amsterdam. Sinds 1984 was hij advocaat en werkte vanaf 1998 bij Loeff Claeys Verbeke. Echter een jaar later hief het bedrijf zich op en werd Grapperhaus overgeplaatst naar Allen & Overy. In 1998 promoveerde hij tevens aan de Universiteit van Amsterdam en sinds 2005 is Grapperhaus ook hoogleraar aan de Universiteit van Maastricht.

Op 26 oktober 2017 werd Grapperhaus minister van Justitie en Veiligheid in het kabinet-Rutte III. Tijdens de presentatie van het regeerakkoord mochten verschillende partijen hun zegje doen over de plannen van het kabinet en ook de verdeling van de posten. PVV-fractievoorzitter Geert Wilders had toen al meteen een opmerking op Grapperhaus. Hij vond hem niet geschikt, aangezien hij zou hebben geschreven dat je jihadisten niet de Nederlandse identiteit mocht ontnemen, maar je deze juist moest laten terugkomen. Geert Wilders noemde hem "een gevaar voor de Nationale Veiligheid" en wilde hem in een debat wegstemmen die avond nog. Echter steunde niemand de aanvraag voor het debat, op het Forum voor Democratie na.

Persoonlijk

Grapperhaus woont in Amsterdam. Hij is weduwnaar en heeft vier kinderen. Zijn vader was ook politicus en zelfs staatssecretaris: Ferd Grapperhaus. Grapperhaus is katholiek.

Links


Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Ferdinand_Grapperhaus&oldid=670674"