Help mee! Maak een account en maak WikiKids beter!

Viceminister-president van Nederland

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

De viceminister-president van Nederland, ook wel vicepremier, is de tweede man van de minister-president van Nederland. Als vicepremier neemt hij de taken over als de premier bijvoorbeeld in het buitenland is.

In het huidige kabinet zijn er drie vicepremiers: Hugo de Jonge (CDA), Kajsa Ollongren (D66) en Carola Schouten (ChristenUnie).

Rol

De minister-president heeft in wezen veel taken die hij dient te vervullen. Hij wordt daarbij altijd geadviseerd door het Ministerie van Algemene Zaken. Maar het kan ook gebeuren dat de premier opeens niet meer in staat is zijn werk te doen. Als hij bijvoorbeeld in het buitenland is voor een bezoek (wat nog al eens gebeurt), of plotseling ziek wordt. Het is dan de taak van de vicepremier om de minister-president tijdelijk te vervangen; zijn werk even overnemen.

In Nederland gebeurt het dikwijls dat premier Mark Rutte (VVD) op reis is. Asscher neemt zijn taken dan tijdelijk over. Overigens niet in de zomervakantie. Dan is ook de vicepremier op vakantie. Dan is er altijd een inval-premier.

Partij

Als er een kabinet is met een samenwerkingsverband van bijv. drie partijen (i.v.m. een meerderheid in de Tweede Kamer) wordt er door elke partij altijd één vicepremier afgevaardigd. Bijvoorbeeld: CDA + PvdA + VVD. CDA levert de premier; PvdA en VVD leveren elk een vicepremier.

Het Kabinet-Balkenende IV had twee vicepremiers. De hoeveelheid "macht" die een vicepremier heeft is altijd afhankelijk van hoeveel zetels een partij in de Tweede Kamer heeft. Voorbeeld: CDA (42 zetels - levert premier) + PvdA (33 zetels - levert vicepremier) + VVD (10 zetels - levert tweede vicepremier). De vicepremier van de PvdA heeft dan de "meeste macht" en mag direct de taken van de premier waarnemen.

Het is een algemeen gebruik dat een vicepremier ook altijd een minister uit het kabinet van de premier is. Lodewijk Asscher is de Minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Voorbeeld: CDA (levert premier) + PvdA (levert vicepremier; vicepremier is tegelijkertijd minister van Justitie) + VVD (levert vicepremier; vicepremier is tegelijkertijd minister van Binnenlandse Zaken).

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Viceminister-president_van_Nederland&oldid=498799"