Kabinet

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Het kabinet is eigenlijk hetzelfde als de regering van een land. Om heel precies te zijn is de regering het staatshoofd (de koning dus) én de ministers, maar meestal verstaat men er alleen de ministers onder. Het is een belangrijk begrip uit de politiek.

Een kabinet steunt op een meerderheid. In Nederland is dat in de Tweede Kamer, op minstens 150 / 2 + 1 = 76 zetels. Als het kabinet geen meerderheid heeft dan noemen we dat een minderheidskabinet. Zo'n kabinet kan gemakkelijk vallen.

Wanneer er in de regering veel onenigheid is, dan kan zo'n kabinet niet meer regeren. De minister-president biedt dan het ontslag van de ministers en de staatssecretarissen aan de koningin aan. Er moeten dan nieuwe verkiezingen worden gehouden.

Sinds het einde van de Tweede Wereldoorlog waren er in Nederland 28 kabinetten. Op 12 september 2012 werden de vijfde verkiezingen in tien jaar gehouden. De gemiddelde levensduur van een Nederlands kabinet is de laatste tien jaar dus minder dan twee jaar. Eigenlijk is het nog minder, want een fors deel daarvan is ook nog eens "demissionair" (d.w.z. dat het kabinet al gevallen is, maar doorregeert tot er een nieuw kabinet is).

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Kabinet&oldid=655027"