Help mee! Maak een account of meld je aan.
Van 10 april t/m 10 mei staat WikiKids in het teken van de Spaanse en Portugese eilanden! Doe jij ook mee?
Stem nu op: Lanzarote en Beleg van Leiden (1573-1574)

Eric Wiebes

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Eric Wiebes in 2015

Eric Derk Wiebes (geboren te Delft op 12 maart 1963) is een Nederlands politicus. Eric Wiebes is de huidige minister van Economische Zaken en Klimaat. Hiervoor was hij al staatssecretaris van Financiën en wethouder in de gemeente Amsterdam. Eric Wiebes is lid van de Volkspartij voor Vrijheid en Democratie (VVD).

Biografie

Eric Wiebes studeerde werktuigbouwkunde aan de Technische Universiteit Delft en later bedrijfskunde. Hij was tussen 1987 en 1989 werkzaam bij Shell, en later bij de bedrijven McKinsey en OC&C Strategy Consultants. Al sinds 1983 was hij lid van de VVD en tussen 2004 en 2010 werkte hij op de ministerie van Economische Zaken. In 2010 werd hij wethouder in Amsterdam en verzorgde onder de Noord/Zuidlijn, waar veel problemen mee waren, maar ook de ICT en het openbaar vervoer. Sinds 2013 was hij lid van de commissie die staatssecretaris Wilma Mansveld adviseerde voor de Fyra-treinen, een project dat uiteindelijk niets opbracht maar veel geld kostte.

Op 4 februari 2014 werd Eric Wiebes staatssecretaris van Financiën. Hier volgde hij Frans Weekers op, die moest aftreden aangezien hij niet wist wat de Belastingdienst deed, terwijl hij er wel verantwoordelijk voor was. Wiebes had als taak de Belastingdienst te hervormen, wat niet erg soepel liep. Zo was er een vertrekregeling voor werknemers, waarbij het bedrag dat ze kregen hoger was dan hun salaris. Het gevolg was dat te veel werknemers gebruikmaakte van de regeling, wat veel geld kostte en bovendien een personeelstekort veroorzaakte. Wiebes wist dit al in maart, maar de Tweede Kamer wist dit pas in het najaar. Verder had hij geen advies gevraagd aan een speciale commissie voor de hervorming, terwijl dit wel moest.

Sinds 26 oktober 2017 werd Wiebes in het kabinet-Rutte III minister van Economische Zaken en Klimaat.


Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Eric_Wiebes&oldid=528948"