Cora van Nieuwenhuizen

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Cora van Nieuwenhuizen

Cornelia (Cora) van Nieuwenhuizen-Wijbenga (geboren te Ridderkerk op 12 juni 1963) is een Nederlands politica en de huidige minister van Infrastructuur en Waterstaat. Van Nieuwenhuizen was al eerder lid van het Europees Parlement en de Tweede Kamer. Ze is politica namens de Volkspartij voor Vrijheid en Democratie (VVD).

Levensloop

Van Nieuwenhuizen studeerde sociale geografie aan de Universiteit Utrecht en deed daarnaast nog meerdere kleinere opleidingen. Tussen 1987 en 1991 werkte ze bij een bank en tussen 1991 en 2007 werkte ze bij een dierenpraktijk. In 1994 werd ze lid van de gemeenteraad van Oisterwijk en bleef dit tot 2006. Ze was toen al lid van de VVD. Tussen 2003 en 2007 was ze lid van de Provinciale Staten van Noord-Brabant en werd na 2007 lid van de Gedeputeerde Staten van diezelfde provincie. Ze hield zich toen al bezig met infrastructuur en mobiliteit. op 17 juni 2010 werd Van Nieuwenhuizen lid van de Tweede Kamer. Ze hield zich bezig met immigratie, asiel en integratie. In 2012 werd ze opnieuw gekozen en hield zich bezig met Sociale Zaken en was voorzitter van de Kamercommissie die gaat over Financiën.

In 2014 verliet ze echter de Tweede Kamer en werd lid van het Europees Parlement. Ze hield zich bezig met technologie, energie, research, economische zaken en de Europese betrekkingen met India. Op 26 oktober 2017 verliet ze het Europees Parlement om minister van Infrastructuur en Waterstaat te worden in het kabinet-Rutte III.


Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Cora_van_Nieuwenhuizen&oldid=670666"