Help mee! Maak een account en maak WikiKids beter!

Dilan Yeşilgöz-Zegerius

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Dilan Yeşilgöz-Zegerius
Dilan Yeşilgöz-Zegerius (2022).jpg
Dilan Yeşilgöz-Zegerius (2022)
Naam voluit
Geboren 18 juni 1977
Geboren te Ankara in Turkije
Overleden
Overleden te
Gehuwd met René Zegerius
Relatie met
Partij VVD
Religie
Stroming
Functie Minister van Justitie en Veiligheid
Aantreden 10 januari 2022
Aftreden
Voorganger
Opvolger
Functie(s)
Gemeenteraadslid voor de VVD
in de gemeenteraad van Amsterdam
(2014-2017)
Tweede Kamerlid voor de VVD
(2017-2021)
Staatssecretaris voor Klimaat en Energie
(2021-2022)
Minister van Justitie en Veiligheid
(sinds 2022)
Portaal Portal.svg Politiek

Dilan Yeşilgöz-Zegerius (geboren in Ankara op 18 juni 1977) is sinds 10 januari 2022 de minister van Justitie en Veiligheid in het kabinet-Rutte IV. Eerder was ze al van 25 mei 2021 tot 10 januari 2022 de staatssecretaris voor Klimaat en Energie in het kabinet-Rutte III.

Yeşilgöz-Zegerius is een Nederlandse politica namens de Volkspartij voor Vrijheid en Democratie (VVD). Tussen 23 maart 2017 en 2 september 2021 was Yeşilgöz-Zegerius lid van de Tweede Kamer voor die partij.

Biografie

Dilan Yeşilgöz-Zegerius werd geboren in een Turks-Koerdisch gezin te Ankara in Turkije. Haar vader was daar actief voor een vakbond en moest vanwege zijn werk Turkije ontvluchten. Drie jaar later, in 1984, ging ze samen met haar moeder naar Nederland en kwam ze in Amersfoort te wonen.

Yeşilgöz-Zegerius studeerde sociaal-culturele wetenschappen aan de Vrije Universiteit Amsterdam en was tijdens haar studententijd actief voor de Socialistische Partij (SP), GroenLinks en de Partij van de Arbeid (PvdA). Na het afronden van haar studie sloot ze zich aan bij de Volkspartij voor Vrijheid en Democratie (VVD), omdat ze zich meer thuis voelde bij het liberalisme.

Politiek

In Amsterdam werd Yeşilgöz-Zegerius bestuursadviseur zorg en veligheid voor het college van burgemeester en wethouders. Tussen 2014 en 2017 was ze voor de VVD lid van de Amsterdamse gemeenteraad. Daar slaagde ze erin om een voorstel over de aanpak van intimidatie op straat dat zij samen met CDA-gemeenteraadslid Marijke Shashavari had opgesteld, aangenomen te krijgen door de gemeenteraad. Toenmalig burgemeester Eberhard van der Laan (PvdA) prijsde haar voor haar vasthoudendheid.

Tweede Kamer

Bij de Tweede Kamerverkiezingen van 2017 werd Yeşilgöz-Zegerius voor de VVD verkozen in de Tweede Kamer. Als Kamerlid hield ze zich bezig met ontwikkelingssamenwerking, emancipatie en de media. Ze maakte zich als Kamerlid samen met Gert-Jan Segers van de ChristenUnie zich sterk voor de aanpak van antisemitisme. Vanaf het aantreden van het kabinet-Rutte III ging Yeşilgöz-Zegerius zich bezig houden met klimaat (waaronder het Klimaatakkoord en de Klimaatwet), energie en gaswinning. Met toen nog VVD-fractievoorzitter Klaas Dijkhoff zette ze zich in voor het gebruik van kernenergie. In september van 2019 werd Yeşilgöz-Zegerius woordvoerder justitie en veiligheid. In die rol vroeg ze aandacht voor het moderner maken van de regeling voor kroongetuigen. Kroongetuigen zijn hele belangrijke getuigen of getuigen die eigenlijk een verdachte zijn, maar in ruil voor een beloning informatie willen geven over andere verdachten. Ook maakte ze zich sterk voor de beveiliging van bedreigde advocaten en journalisten, en voor het geven van tasers aan politieagenten met als voorwaarde dat die agenten dan wel een camera bij zich moesten dragen. Ten slotte pleitte ze voor het weren van radicale imams uit de Schengenzone.

Kabinet-Rutte III

Op 25 mei 2021 werd Yeşilgöz-Zegerius staatssecretaris voor Klimaat en Energie in het kabinet-Rutte III. Zij werd aangesteld als staatssecretaris, nadat oud-minister Bas van 't Wout van Economische Zaken door een burn-out met ziekteverlof ging. Op 2 september 2021 zegde ze haar lidmaatschap van de Tweede Kamer op, nadat de Raad van State had geoordeeld dat een staatssecretaris niet tegelijkertijd ook in de Tweede Kamer zit. Tweede Kamerleden moeten namelijk juist de ministers en staatssecretarissen controleren.

Kabinet-Rutte IV

Op 10 januari 2022 werd Yeşilgöz-Zegerius benoemd tot minister van Justitie en Veiligheid. Zij is de eerste minister op die plek die geen jurist is (dat wil zeggen dat ze geen rechtenopleiding heeft gedaan). Toch heeft Yeşilgöz-Zegerius wel ervaring met justitie en veiligheid, omdat ze als Tweede Kamerlid een tijdje woordvoerder justitie en veiligheid was voor de VVD.

Privé

Yeşilgöz-Zegerius is getrouwd en woont samen met haar man in Amsterdam.


Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Dilan_Yeşilgöz-Zegerius&oldid=702522"