Joost Eerdmans

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Joost Eerdmans
Joost Eerdmans 2014.jpg
Eerdmans in 2014
Naam voluit Bernard Johannes Eerdmans
Geboren 9 januari 1971
Geboren te Harderwijk
Overleden
Overleden te
Gehuwd met
Relatie met
Partij JA21 (2020-heden)
Leefbaar Rotterdam (2013-heden)
Religie
Stroming
Functie
Aantreden
Aftreden
Voorganger
Opvolger
Functie(s)
Lid Tweede Kamer (2002-2006; 2021-heden)
Wethouder Capelle aan den IJssel (2009-2014)
Wethouder Rotterdam (2014-2018)
Locoburgemeester Rotterdam (2014-2018)
Fractievoorzitter Leefbaar Rotterdam gemeenteraad (2018-2021)
Partijleider JA21 (2020-heden)
Fractievoorzitter JA21 Tweede Kamer (2021-heden)
Portaal Portal.svg Politiek

Bernard Johannes (Joost) Eerdmans (Harderwijk, 9 januari 1971) is een Nederlands politicus, bestuurder en radiopresentator. Eerdmans is tegenwoordig partijleider van JA21. Ook is hij de fractievoorzitter van JA21 in de Tweede Kamer. Naast JA21 is Eerdmans ook lid van de lokale partij Leefbaar Rotterdam.

Eerdmans heeft een lange politieke carrière. Tussen 2002 en 2006 was hij Tweede Kamerlid voor Lijst Pim Fortuyn (LPF). Hij splitste zich in 2006 af uit de fractie en probeerde politieke partij EénNL op te richten. EénNL wist geen zetels te behalen, waarna Eerdmans de Rotterdamse politiek inging. Hij was onder meer wethouder en later fractievoorzitter in Rotterdam. Eerdmans zou op de lijst van Forum voor Democratie (FVD) komen te staan voor de Tweede Kamerverkiezingen 2021. Hij stapte echter eind 2020 uit de partij en richtte samen met Annabel Nanninga JA21 op.

Levensloop

Opleiding en werk

Eerdmans werd geboren in Harderwijk. Hij studeerde bestuurskunde aan de Erasmus Universiteit Rotterdam. Later ging hij naar de Indiana University in de Verenigde Staten. Hij werkte vervolgens als ambtenaar voor het ministerie van Justitie. In deze tijd werd hij ook lid van het CDA, maar stapte later weer uit de partij. Volgens Eerdmans zelf kon hij zijn draai niet vinden in de partij.

Hij richtte ook de organisatie FUTUR op. Deze organisatie is bedoelt om jonge ambtenaren te helpen. In 1999 werd Eerdmans de secretaris van Ivo Opstelten, de toenmalige burgemeester van Rotterdam.

Kamerlid namens LPF

Eerdmans in 2007

In februari 2002 brak Pim Fortuyn met de partij Leefbaar Nederland en besloot zijn eigen politieke partij op te richten. Eerdmans besloot met Fortuyn contact op te nemen. Hij wist uiteindelijk een plaats te krijgen op de kandidatenlijst voor Lijst Pim Fortuyn (LPF) voor de Tweede Kamerverkiezingen 2002. Negen dagen later werd Fortuyn vermoord. LPF wist bij de verkiezingen 26 zetels te behalen en kwam in kabinet-Balkenende I terecht. Eerdmans werd verkozen tot de Tweede Kamer. Het kabinet viel echter al na 87 dagen, wat leidde tot de vervroegde Tweede Kamerverkiezingen 2003. LPF behaalde toen 8 zetels, maar Eerdmans wist zijn zetel te behouden. Hij was namelijk tweede op de kandidatenlijst.

In de Tweede Kamer hield Eerdmans zich vooral met veiligheid en politie bezig. Hij wilde hogere straffen en zelfs minimumstraffen voor bepaalde misdaden invoeren. In 2005 ontving hij de Thorbeckeprijs voor zijn politieke spreekkunsten. Eerdmans richtte in augustus 2006 samen met Marco Pastors de politieke partij EénNL op. Na de dood van Fortuyn ontstonden er veel conflicten binnen LPF over de koers. Hierdoor splitsten leden zich af en verloor de partij zetels. Op 20 september werd Eerdmans uit de partij gezet, maar hij besloot zijn zetel te behouden. Samen met voormalig VVD-Kamerlid Anton van Schijndel vormde hij de Groep Eerdmans-Van Schijndel.

EénNL deed vervolgens mee aan de Tweede Kamerverkiezingen 2006, maar kwam 3.000 stemmen te kort voor een zetel. Eerdmans maakte vervolgens bekend te zullen stoppen met de landelijke politiek.

Rotterdamse periode

Eerdmans voert campagne voor Leefbaar Rotterdam tijdens de gemeenteraadsverkiezingen 2014.

Eerdmans was eerst columnist voor GeenStijl en ging vervolgens werken voor Deloitte. Op 2 maart 2009 werd hij wethouder in de gemeente Capelle aan den IJssel namens Leefbaar Capelle. Tijdens de gemeenteraadsverkiezingen 2010 was Eerdmans lijstduwer voor Leefbaar Capelle. Hij kreeg echter zoveel voorkeurstemmen dat hij een zetel kreeg toegewezen. Toch besloot hij deze zetel niet in te nemen.

Tijdens de gemeenteraadsverkiezingen 2014 was hij lijsttrekker voor Leefbaar Rotterdam. De partij behaalde toen 14 zetels, wat een record is. Leefbaar Rotterdam werd de grootste partij in de Rotterdamse gemeenteraad. Hierdoor werd de partij ook onderdeel van het college van burgemeester en wethouders. Eerdmans werd wethouder voor veiligheid, handhaving en binnenruimte.

Tijdens de gemeenteraadsverkiezingen 2018 werkte Eerdmans nauw samen met Forum voor Democratie (FVD) van Thierry Baudet. De samenwerking ging zelfs zover dat Eerdmans op de vierde plaats van de voorlopige kandidatenlijst voor de Tweede Kamerverkiezingen 2021 kwam. Eind 2020 lekten er echter antisemitische berichten uit de chatgroep van de de jongerenorganisatie van FVD uit. Eerdmans stapte op 26 november uit FVD, aangezien hij vond dat Baudet niet genoeg afstand van deze berichten deed.

JA21

Samen met oud-FVD'er Annabel Nanninga richtte Eerdmans op 18 december 2020 de partij JA21 op. Eerdmans werd partijleider en lijsttrekker voor de verkiezingen van 2021. JA21 behaalde toen 3 zetels in de Tweede Kamer. Eerdmans werd vervolgens fractievoorzitter van de JA21-fractie in de Tweede Kamer.

In de Tweede Kamer pleit Eerdmans voor een beperking van de immigratie. Hij is voorstander van het Deense asielmodel. Ook wil hij dat immigranten zich meer aanpassen aan de Nederlandse normen en waarden en iets bijdragen aan Nederland. Eerdmans werd opnieuw lijsttrekker voor de Tweede Kamerverkiezingen 2023. De partij verloor toen 2 zetels, waardoor Eerdmans als enige Tweede Kamerlid namens de partij overbleef.


Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Joost_Eerdmans&oldid=831290"