Kabinet-Balkenende I

Uit Wikikids
Naar navigatie springenNaar zoeken springen

Het Kabinet Balkenende I was een Nederlands kabinet. Het ontstond uit een coalitie tussen CDA, VVD en LPF. Het kabinet werd aangevoerd door CDA-topman en leider Jan Peter Balkenende. Het was "zijn" eerste kabinet en naar hem is het ook vernoemd.

Het kabinet regeerde maar kort. Dit kwam met name door onenigheid binnen de LPF. Het werd beëdigd op 22 juli 2002 en was al demissionair op 16 oktober 2002.

Verloop

Voor de verkiezingen in 2002 was de Lijst Pim Fortuyn in opkomst. Pim Fortuyn pleitte voor sluiting van de grenzen en zijn partij stond hoog in de peilingen, samen met het CDA, de VVD en de PvdA. Het leek daarom ook alsof Pim Fortuyn de nieuwe premier van Nederland zou worden. Op 6 mei 2002 werd Fortuyn echter vermoord op het Mediapark in Hilversum, nadat hij een interview had gegeven. Desondanks behaalde de LPF wel 26 zetels. Het CDA veroverde 46 zetels in de Tweede Kamer en werd daardoor de grootste. Tussen het CDA, de LPF en de VVD ontstond er, na de verkiezingen op 15 mei 2002, een coalitie. De formatie van het kabinet werd gedaan door de nieuwe minister-president in spé, Jan Peter Balkenende.

Het kabinet viel door de onenigheid die er ontstond binnen de LPF, volgens veel mensen te wijten aan de afwezigheid van Fortuyn. Er kwamen spanningen tussen minister Heinsbroek en vicepremier Bomhoff. Op 15 oktober traden de ministers terug. Op 16 oktober 2002 zegden het CDA en de VVD het vertrouwen in Balkenende I op, waardoor het kabinet definitief demissionair werd. De opvolger van Balkenende I was Balkenende II. In plaats van de LPF was daarin D66 de coalitiepartner, naast de VVD.

  • Tweede Kamerverkiezingen: 15 mei 2002
  • Duur formatie: 67 dagen
  • informateur: Piet Hein Donner (CDA), 49 dagen
  • formatie door: Jan Peter Balkenende (CDA), 18 dagen
  • Beëdiging door koningin van het kabinet: 22 juli 2002

Bewindslieden

Zie ook

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Kabinet-Balkenende_I&oldid=575369"