Liberaal-conservatisme

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Conservatisme
Blue flag waving.svg
Stromingen
Traditioneel conservatisme
Liberaal-conservatisme
Sociaal-conservatisme
Neoconservatisme
Nationaalconservatisme
Progressief conservatisme
Begrippen
Burgermaatschappij
Cultureel erfgoed
Waarden en normen
Traditie
Natuurrecht
Familiewaarden
Sleutelfiguren
Edmund Burke
Klemens von Metternich
Benjamin Disraeli
Margaret Thatcher
Ronald Reagan
Newt Gingrich
Sir Roger Scruton
Portaal Portal.svg Politiek


Liberaal-conservatisme is een politieke stroming, die dicht staat bij het conservatisme met wat liberale elementen op het gebied van economie. Liberaal-conservatieven staan voor het behoud van de waarden en normen in hun land. Ook willen ze de eigen cultuur zo goed mogelijk beschermen. Aan de andere kant zijn ze wel voorstander van de vrijemarkteconomie en dat de overheid zich zo min mogelijk met de economie moet bemoeien.

Liberaal-conservatisme moet niet worden verwart met conservatief-liberalisme. Deze vorm staat een stuk dichter bij het liberalisme en is iets minder conservatief. In Nederland worden het CDA en JA21 beschouwd als liberaal-conservatief. Het Forum voor Democratie heeft ook liberaal-conservatieve standpunten, maar is voornamelijk nationaalconservatief. Internationaal zijn onder meer het CDU uit Duitsland en Les Républicains uit Frankrijk liberaal-conservatief. In de jaren '90 werd de Republikeinse Partij uit de Verenigde Staten als liberaal-conservatief gezien, maar in de afgelopen jaren is de partij steeds meer naar het traditionelere conservatisme opgeschoven.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Liberaal-conservatisme&oldid=726854"