Esther Ouwehand

Uit Wikikids
⧼vector-jumptonavigation⧽ ⧼vector-jumptosearch⧽
Esther Ouwehand
Esther Ouwehand (cropped).jpg
Naam voluit
Geboren 10 juni 1976
Geboren te Katwijk (Zuid-Holland)
Overleden
Overleden te
Gehuwd met
Relatie met
Partij GroenLinks (tot 2001)
Partij voor de Dieren (sinds 2002)
Religie
Stroming
Functie
Aantreden
Aftreden
Voorganger
Opvolger
Functie(s)
Lid Tweede Kamer (2006-heden)
Fractievoorzitter Tweede Kamer PvdD (2018-2019, 2019-heden)
Partijleider PvdD (2019-heden)
Portaal Portal.svg Politiek

Esther Ouwehand (Katwijk, 10 juni 1976) is een Nederlandse politica voor de Partij voor de Dieren (PvdD). Ouwehand is namens deze partij lid van de Tweede Kamer sinds 30 november 2006. Zij is sinds oktober 2019 fractievoorzitter van de PvdD in de Tweede Kamer. Ook is zij partijleider van PvdD. Ouwehand is de opvolgster van Marianne Thieme.

Levensloop

Jeugd en werk

Ouwehand werd geboren in het Zuid-Hollandse Katwijk op 10 juni 1976. Zij studeerde Beleid, Communicatie en Organisatie aan de Vrije Universiteit Amsterdam, maar heeft haar studie ooit afgerond. Eerst werkte zij voor verschillende tijdschriften, zoals Tina en Yes.

Oorspronkelijk was Ouwehand lid van GroenLinks, maar ze zegde haar partijlidmaatschap in 2001 op. In 2002 werd zij lid van de Partij voor de Dieren, wat hetzelfde jaar opgericht was. Ouwehand was betrokken bij het oprichten en besturen van de partij in de beginjaren. Vanaf 2004 werkte zij als coördinator op het partijkantoor.

Tweede Kamerlid

Tijdens de Tweede Kamerverkiezingen 2006 behaalde Partij voor de Dieren voor het eerst genoeg stemmen om in de Tweede Kamer te komen. De partij kreeg gelijk twee zetels. Deze zetels werden ingevuld door toenmalig partijleider Marianne Thieme (plek 1) en Ouwehand (plek 2). Ouwehand wilde aanvankelijk niet op de kieslijst komen, maar Thieme overtuigde haar toch om zich verkiesbaar te stellen. Op 30 november 2006 werd zij beëdigd tot de Tweede Kamer.

Ouwehand in 2015

Ouwehand zou eigenlijk veel lager op de PvdD-kieslijst staan voor de Tweede Kamerverkiezingen 2010. De PvdD-leden stemden uiteindelijk om haar op plek twee te krijgen, waardoor Ouwehand haar zetel behield. In 2012 was Ouwehand korte tijd fractievoorzitter van PvdD in de Tweede Kamer. Thieme was namelijk het zwangerschapsverlof en haar zetel werd door Frank Wassenberg overgenomen. Ouwehand was zelf afwezig als Tweede Kamerlid tussen 17 oktober 2015 en 17 oktober 2016. In deze tijd nam Wassenberg opnieuw de lege zetel tijdelijk in.

Tijdens de Tweede Kamerverkiezingen 2017 stond Ouwehand opnieuw op de tweede plaats. PvdD behaalde tijdens de verkiezingen vijf zetels en Ouwehand behield haar zetel. Tussen 11 oktober 2018 en 31 januari 2019 was Ouwehand tijdelijk fractievoorzitter, nadat Thieme met ziekteverlof ging.

Partijleider en fractievoorzitter

In oktober 2019 gaf Thieme aan te zullen stoppen als fractievoorzitter en partijleider van PvdD. Ouwehand werd tot tijdelijk fractievoorzitter en partijleider benoemd. Op het PvdD-congres werd besloten dat zij dit definitief mocht uitvoeren. Ouwehand werd lijsttrekker van de PvdD tijdens de Tweede Kamerverkiezingen 2021. Onder haar leiding wist de PvdD zes zetels te behalen.

In de Tweede Kamer houdt Ouwehand zich onder andere met dierenrechten, klimaat, een duurzame landbouw, natuur en biodiversiteit. Ook zet zij zich in voor de eiwittransitie. Dit betekent dat mensen hun eiwitten (en andere voedingsstoffen) uit voornamelijk plantaardige in plaats van dierlijke producten halen. In 2021 schreef Ouwehand het boek Dieren kunnen de pest krijgen: En dan?. In dit boek vertelt Ouwehand over het gevaar van zoönoses en de mogelijke pandemieën die zij kunnen veroorzaken (zoals de COVID-19-pandemie). Zoönosen zijn dierlijke ziekten die op de mens overspringen en zich dan onder mensen verspreiden.

Op 11 oktober 2022 legde Ouwehand vanwege overbelasting tijdelijk haar taken neer. Zij keerde weer op 2 februari 2023 terug in de Tweede Kamer. Ouwehand zou lijsttrekker van de PvdD tijdens de Tweede Kamerverkiezingen 2023 worden. Het partijbestuur besloot echter plotseling Christine Teunissen voor te dragen als lijsttrekker. Volgens het bestuur waren er klachten en overtredingen tegen Ouwehand ingediend. Ouwehand zei hiervan niets te weten. Later werd bekend dat Ouwehand en het partijbestuur al langer ruzie hadden over de democratisering van de partij.

Op het PvdD-congres 2023 werd Ouwehand alsnog tot lijsttrekker gekozen. Inmiddels was het partijbestuur afgetreden en wist Ouwehand de steun van de meeste leden te krijgen. Het onderzoek ging wel nog door, waardoor Ouwehand bekendmaakte tijdelijk te stoppen als partijleider. Het nieuwe partijbestuur gaf op 6 oktober 2023 aan te zullen stoppen met het onderzoek, waardoor Ouwehand doorging met haar taak als partijleider. Tijdens de Tweede Kamerverkiezingen 2023 werd PvdD gehalveerd van 6 naar 3 zetels.

Persoonlijk

Ouwehand protestants werd opgevoed, maar is tegenwoordig agnost. Ook is zij veganist.

Boeken

  • 2021: Dieren kunnen de pest krijgen. En dan?, M.L. Thieme Uitgeverij.

Bronnen


Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Esther_Ouwehand&oldid=840506"