Help mee! Maak een account en maak WikiKids beter!

Geert Wilders

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Geert Wilders
GW-Rotterdam-DSC 0208.jpg
Geert Wilders in 2010
Naam voluit Geert Wilders
Geboren 6 september 1963
Geboren te Venlo
Overleden
Overleden te
Gehuwd met
Relatie met
Partij PVV
Religie
Stroming
Functie Partijleider
Aantreden
Aftreden
Voorganger
Opvolger
Functie(s)
Partijleider
Partijvoorzitter
Fractievoorzitter Tweede Kamer
Lid Tweede Kamer
Portaal Portal.svg Politiek

Geert Wilders (Venlo, 6 september 1963) is een Nederlandse politicus van de PVV (Partij Voor de Vrijheid). Hij is het enige lid van die partij, omdat je van de PVV geen lid kunt worden.

Jeugd

Wilders werd geboren op 6 september 1963 in Venlo. Zijn familie is van oorsprong rooms-katholiek en Geert werd dan ook rooms-katholiek opgevoed. Zijn vader werd geboren in Maasbree en zijn moeder in Soekaboemi (Nederlands-Indië).

Hij heeft de mavo- en havo opleiding gedaan aan het Sint Thomas College in Venlo. Toen Wilders op zijn achttiende verjaardag meerderjarig werd (en dus zelf beslissingen mocht nemen) liet hij zich uit de kerkelijke registers uitschrijven.

Wilders was eerst getrouwd met een Nederlandse vrouw. Hij is, voor de tweede keer, getrouwd met een Hongaarse vrouw. Op 31 juli 1992 traden zij in Boedapest in het huwelijk. Ze hebben samen geen kinderen.

Wilders is een atheïst: hij gelooft dus niet langer in God. Wel beschouwt hij de Nederlandse christenen als zijn natuurlijke bondgenoten (ze delen over veel zaken dezelfde mening).

Politieke standpunten

Wilders wil strenge beperkingen opleggen aan de immigratie van moslims naar Nederland. Wilders is naar eigen zeggen "tegen de verregaande Islamisering van Nederland", dat wil zeggen: hij wil niet dat Nederland te veel islamitische invloeden overneemt. Hij beschouwt de islam namelijk niet als een godsdienst, maar als een gevaarlijke ideologie.

Tegen individuele moslims heeft hij naar eigen zeggen niets, zolang ze niet over de schreef gaan.

Wilders is tegenstander van de Europese Unie, in ieder geval zoals die is in haar huidige vorm. Hij wil geen grote invloed van het Europees Parlement, want hij is bang dat Nederland daardoor zijn zelfstandigheid verliest. Wilders is wel een voorstander van economische samenwerking binnen de EU-lidstaten.

De PVV is ook een voorstander van zwaardere straffen voor criminelen. Bij een derde zwaar geweldsdelict of misdrijf, wil Wilders de dader levenslang achter de tralies hebben om herhaling te voorkomen. Ook is Geert Wilders een grote voorstander van dierenrechten. Hij wil dierenmishandeling zwaarder straffen en wil ook dat dieren beter worden behandeld. In dat opzicht heeft de PVV van Wilders dezelfde standpunten als de Partij voor de Dieren.

Politiek succes

Wilders was tot 2004 lid van de VVD. Daar is hij uit gestapt omdat hij het niet (meer) eens was met de standpunten van die partij, met name wat betreft het mogelijke lidmaatschap van Turkije van de EU. Daar was (en is) de VVD onder bepaalde (strenge) voorwaarden voorstander van, maar Wilders was er heel erg tegen en dat is hij ook altijd gebleven.

Met zijn zelf opgerichte partij de PVV ging Wilders in 2006 vanuit het niets naar 9 zetels. Die nam hij vooral weg bij zijn eigen oude partij de VVD. Een nog grotere vooruitgang boekte de PVV bij de Kamerverkiezingen in 2010: van 9 naar 24 zetels. Ook in de Eerste Kamer was de PVV inmiddels vertegenwoordigd: met 10 zetels.

Op 4 juni 2009 was Wilders de grote Nederlandse winnaar bij de Europese verkiezingen voor het parlement. De PVV steeg van 0 naar 4 zetels. Die zetels raakten andere partijen dan weer kwijt. En dus zijn vier partijgenoten van hem naar het Europees Parlement gegaan.

Fitna

Op 27 maart 2008 kwam Wilders internationaal in de bekendheid door de vertoning van de internetfilm Fitna, een film over de islam. De film bevatte kritiek op deze godsdienst. De film bestond uit eerder vertoonde beelden uit documentaires, afgewisseld met teksten uit de Koran Vraagteken2.png. Wilders kreeg zowel lof als heftige kritiek op de film. Hij kreeg geen toestemming om Groot-Brittannië te bezoeken en daar zijn film toe te lichten, maar dit is later door een rechter ongedaan gemaakt.

Gedoogpartner in Rutte-I

Geert Wilders heeft verscheidene keren in interviews met de pers gezegd dat hij graag premier van Nederland zou willen worden. Dat zou Wilders naar eigen zeggen "een hele eer" vinden.

Na de verkiezingen van 2010, toen de PVV 24 zetels scoorde, leek regeringsverantwoordelijkheid voor de partij even haalbaar. Maar door de bezwaren van de zijde van het CDA tegen met name Wilders' opvattingen over de islam, kreeg de PVV de rol van gedoogpartner in het kabinet Rutte-I, een minderheidskabinet. Maar dit ging niet heel lang goed; in april 2012 kwam er een voortijdig einde aan dit kabinet, toen Wilders na weken onderhandelen in het Catshuis niet instemde met de begroting voor 2013.

Sindsdien is er eigenlijk geen enkele partij die nog iets ziet in samenwerken met Wilders. Alleen als Wilders bij een volgende verkiezing de absolute meerderheid in zetels zou krijgen zou hij toch premier kunnen worden, aangezien de PVV dan met geen andere partij zou hoeven samen te werken. Maar die kans lijkt wel heel erg klein.

Gerechtelijke vervolgingen

De eerste pogingen om Wilders veroordeeld te krijgen wegens haatzaaien en discriminatie leden in 2011 bij het Amsterdamse Gerechtshof schipbreuk. Van alle aanklachten werd hij vrijgesproken.

Op 19 maart 2014, de dag van de Nederlandse gemeenteraadsverkiezingen, heeft Wilders 's avonds tijdens een bijeenkomst iets wel heel opvallends gezegd over Marokkanen. "Willen jullie meer of minder Marokkanen?" vroeg hij aan PVV-aanhangers tijdens een toespraak. Men reageerde met "Minder, minder!", waarop Wilders zei: "Dan gaan we dat regelen!" Veel mensen vonden dit gewoon racisme en werden hierdoor boos op Wilders en de PVV. Ook sommige mensen van de PVV zelf vinden dat Wilders dit niet had mogen roepen. Het gevolg was dat opnieuw enkele mensen uit Wilders' partij stapten. Ook binnen de Tweede Kamer kreeg Wilders veel kritiek op deze uitspraken. Vanwege de 'minder Marokkanen'-uitspraak zal Wilders in 2016 opnieuw gerechtelijk worden vervolgd wegens aanzetten tot haat en discriminatie.

Uiterlijk

Tegenstanders van Geert Wilders maken vaak opmerkingen over zijn opvallende uiterlijk. Wilders is lang en mager, en zijn haar is geblondeerd. Zijn haar is van nature zwart, maar hij blondeert het.


Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Geert_Wilders&oldid=683805"