Minderheidskabinet

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Kabinet-Rutte I was het laatste minderheidskabinet in Nederland.

Een minderheidskabinet of een minderheidsregering is een kabinet dat een minderheid in het parlement heeft. Een kabinet heeft voor een minderheid in het parlement (in Nederland de Eerste en Tweede Kamer en in België de Senaat en de Raad van Volksvertegenwoordigers). Voor een meerderheid in het parlement moet een kabinet minstens de helft van de zetels (plaatsen) in het parlement hebben plus één. Een minderheidskabinet kan uit één of meerdere partijen bestaan.

Een minderheidskabinet heeft het moeilijker dan een normaal kabinet met een goed aantal zetels. Het minderheidskabinet kan moeilijker wetten doorvoeren. Een minderheidskabinet kan wel gedoogsteun krijgen van andere partijen. De andere partijen, die niet in het kabinet zitten, helpen het kabinet dan. Alleen moet het kabinet dan vaak wel ook wetten laten doorvoeren van de andere partijen die hun helpen.

Spanje, Bulgarije, Zweden en Noorwegen hebben tegenwoordig een minderheidskabinet.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Minderheidskabinet&oldid=384012"