Gedoogsteun

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Gedoogsteun betekent dat één of meerdere politieke partijen een minderheidskabinet steunen. Deze partijen zijn officieel lid van de oppositie (tegenpartij), maar steunen de regeringspartijen. Op deze manier krijgt de regering een meerderheid in het parlement. De partij(en) die gedoogsteun geven zitten echter niet in de regering. Zij leveren geen ministers. Wel hebben zij invloed op de plannen van de regering. Zonder de gedoogsteun is er namelijk geen meerderheid.

Een voorbeeld van een regering met gedoogsteun was kabinet-Rutte I. In deze regering werkten het CDA en de VVD samen. Zij hadden geen meerderheid en waren dus een minderheidskabinet. Voor een meerderheid kreeg de regering gedoogsteun van de PVV. De PVV zat echter niet in het kabinet en leverde ook geen ministers. Wel zorgde de PVV dat er meerderheid was voor de plannen van de regering.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Gedoogsteun&oldid=775054"