Help mee! Maak een account of meld je aan.
In februari staat WikiKids in het teken van Turkije! Doe jij ook mee?
Stem nu op: Kolmarden Zoo

GroenLinks

Uit Wikikids
Ga naar: navigatie, zoeken
GroenLinks (GL)

GroenLinks.svg

Datum van oprichting 24 november 1990
Actief in Flag of the Netherlands.svg Nederland
Stroming/ideologie groene politiek
Leden en aantallen
Partijleider Jesse Klaver
Partijvoorzitter Rik Grashoff
Fractievoorzitter Tweede Kamer Jesse Klaver
Fractievoorzitter Eerste Kamer Tof Thissen
Fractievoorzitter Europees Parlement Bas van Eickhout
Zetels
Zetels Tweede Kamer 14
Zetels Eerste Kamer 4
Zetels Europees Parlement 2
Portaal Portaal.png Politiek

GroenLinks, afgekort GL, is een Nederlandse politieke partij. GroenLinks bestaat sinds 1990. GroenLinks is een linkse partij die zich vooral bezig houdt met het milieu. Naast het milieu heeft de partij ook standpunten over andere zaken.

Geschiedenis

Jaren 90

Ria Beckers was de eerste lijsttrekker van GroenLinks.

Hoewel GroenLinks pas sinds 1990 bestaat, gaat de geschiedenis van de partij iets terug. Al sinds 1972 werkte vijf partijen samen. Dit waren de Politieke Partij Radikalen (PPR), de Pacifistisch Socialistische Partij (PSP), de Communistische Partij van Nederland (CPN), de Partij van de Arbeid (nog steeds een aparte partij) en de Evangelische Volkspartij (EVP). De Partij van de Arbeid bleef bestaan als aparte partij. Na 1989 besloten de vier overgebleven partijen om samen verder te gaan. Dat jaar deden de partijen mee aan de verkiezingen voor de Tweede Kamer. De veel oude leden van de partijen bleven in de Tweede Kamer, maar ook nieuwe leden waren in de Tweede Kamer te zien. Oorspronkelijk heette de partij Groen Links. De PPR wilde het woord groen en de PSP en CPN wilde het woord links. In 1992 werd de spatie tussen de woorden afgeschaft en sindsdien heet de partij GroenLinks.

Tussen 1989 en 1991 werd GroenLinks steeds meer één partij. Het was moeilijk om een goed verkiezingsprogramma te vinden. In 1991 kwam GroenLinks in het nieuws, doordat het de enige partij was die tegen de Golfoorlog was. Voor de verkiezingen van 1994 organiseerde de partij een verkiezing voor een lijsttrekker onder de leden. In de Tweede Kamer was GroenLinks dé leidende partij die tegen de regering was. In 1998 kreeg de partij meer zetels in de Tweede Kamer. In 1999 was er onenigheid binnen de partij over de NAVO-missie in Kosovo. De GroenLinks-leden in de Tweede Kamer wilde ingrijpen, maar de GroenLinks-leden in de Eerste Kamer wilde dit niet. Door de discussie verlieten een aantal leden de partij.

Jaren 00

De kandidaten van GroenLinks voor de Tweede Kamerverkiezingen in 2006.

In 2001 kwam GroenLinks-lid Tara Singh Varma in het nieuws. Zij had namelijk gelogen dat ze ziek was en geld gaf aan ontwikkelingsorganisaties. Hoewel ze uit GroenLinks vertrok, bleef ze volhouden dat ze dit wel had gedaan. Later dat jaar steunde de partij een missie in Afghanistan. In 2002 veranderde partij qua richting. De partij verloor tijdens de verkiezingen 1 zetel en later nog twee zetels. Paul Rosenmöller stopte als partijleider, nadat zijn vrouw en kinderen werden bedreigd. Femke Halsema volgde hem op. GroenLinks was tegen de Irakoorlog en organiseerde zelfs een protest op de Dam en in Amsterdam.

In 2006 was er opnieuw onenigheid over de standpunten. Opnieuw verloor de partij een zetel. Toch werd de partij gevraagd om mee te doen om een regering. GroenLinks weigerde, omdat de partij een zetel had verloren. Dit zorgde voor kritiek binnen de partij. Tijdens de verkiezingen van de Provinciale Staten werkte de partij samen met de Partij voor de Dieren. Toch verloor de partij opnieuw.

Tegenwoordig

In 2010 trad Femke Halsema af als partijleider. Jolande Sap volgde haar op. In januari 2011 steunde partij Kabinet-Rutte I. Een jaar later stemde partij voor de Nederlandse begroting (het Lenteakkoord). De partij wist zo de economie groener te maken. Er kwamen hogere belastingen op kolen en ging meer geld naar duurzaamheid en de natuur. Ondertussen werd Bram van Ojik de nieuwe partijleider. Tijdens de verkiezingen van 2012 verloor de partij weer leden. Tijdens de gemeenteraadverkiezingen in 2014 ging het al iets beter. GroenLinks was nodig voor een meerderheid in de Eerste Kamer. Aangezien de partij niet wilde meewerken konden er plannen niet doorgaan.

In 2015 werd Bram van Oijk opgevolgd door Jesse Klaver.

Standpunten

Een pand van GroenLinks in Utrecht.

GroenLinks heeft de volgende standpunten in het verkiezingsprogramma staan:

  1. Kolen- en kerncentrales moeten dicht. Energie moet "groen" worden.
  2. Nederland moet een republiek worden en ook de Eerste Kamer moet verdwijnen.
  3. De lonen moeten omhoog en de belastingen voor hoge inkomens gaan omhoog.
  4. Vluchtelingen moeten bij de Nederlandse maatschappij worden getrokken door bijv. taallessen.
  5. De bio-industrie moet verdwijnen.
  6. In de stad moeten er meer metro's en trams komen. Zo wordt het openbaar vervoer bevorderd.
  7. Over zonnepanelen moet geen btw worden betaald. Ook moet Nederland in 2050 geheel op schone energie draaien.
  8. Over de brugklas moet twee jaar worden gedaan.

Organisaties

Het aantal leden door de jaren heen.

Onder GroenLinks vallen een aantal organisaties. Als eerste is er de organisatie DWARS. Deze organisatie is speciaal gericht op jongeren. De organisatie richt zich vooral op studenten en geeft een blad uit. Hierin zijn dingen te vinden over GroenLinks, DWARS en de politiek. Bureau de Helling adviseert GroenLinks.

In het Europees Parlement

In het Europees Parlement heeft GroenLinks 2 zetels. Nederlandse partijen hebben bij elkaar altijd 26 zetels. GroenLinks is een lid van de Europese Groene Partij. Deze Europese partij bestaat uit allerlei partijen in verschillende Europese landen met ongeveer dezelfde standpunten. Zo sta je samen sterker.

Cijfers & leden

In de Tweede Kamer heeft GroenLinks 14 van de 150 zetels en in de Eerste Kamer 4 van 75 zetels. In 2011 had de partij iets minder dan 27.500 leden. De laatste jaren stijgt dit aantal. Vooral kleinere gemeenten hebben een burgemeester van GroenLinks. In grotere gemeenten zijn veel wethouders van GroenLinks. In heel Nederland zijn er meer dan 300 gemeenteraadsleden van GroenLinks.

Externe links


Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=GroenLinks&oldid=547510"