Help mee! Maak een account of meld je aan.
Van 1 t/m 28 juli staat WikiKids in het teken van de Griekse mythologie! Doe jij ook mee?

Partij voor de Vrijheid

Uit Wikikids
Ga naar: navigatie, zoeken
Partij voor de Vrijheid (PVV)

PVV-logo.svg

Oprichting 22 februari 2006
Actief in Flag of the Netherlands.svg Nederland
Stroming/ideologie nationalisme, conservatief-liberalisme
Partijleider Geert Wilders
Partijvoorzitter Geert Wilders
Fractievoorzitters
- Tweede Kamer Geert Wilders
- Eerste Kamer Marjolein Faber
-
-
-
-
-
Zetels
- Tweede Kamer 20
- Eerste Kamer 5
-
-
-
-
-
Portaal Portal.svg Politiek

De Partij voor de Vrijheid, afgekort PVV, is een Nederlandse politieke partij. De partij is opgericht in 2006 door de Nederlandse politicus Geert Wilders, die daarvoor nog lid was van de VVD.

Geschiedenis

Oprichting

Partijleider Geert Wilders geeft een interview

Geert Wilders was vroeger Tweede Kamerlid van de VVD. Na een discussie over de toetreding van Turkije tot de Europese Unie, stapte hij op 3 september 2004 uit de VVD. Aangezien je in Nederland op de leden stemt en niet op de partij, mocht Wilders lid blijven van de Tweede Kamer. Hij vormde een eigen partij, Groep Wilders, waar hij als enige lid van was. Op 24 november 2004 richtte hij de Stichting Groep Wilders op. Met deze stichting wilden hij zorgen voor geld voor zijn partij en het helpen met het bedenken van standpunten. Martin Bosma hielp hem.

Toen er in 2006 een nieuwe Tweede Kamer werd gekozen, deed Wilders ook mee aan deze verkiezingen. Hij noemde de partij Partij voor de Vrijheid.

De Tweede Kamer in

De verkiezingsposter van de PVV voor de verkiezingen van het Europees Parlement van 2014.

Voor de PVV verliepen de verkiezingen goed. Ze kregen 9 zetels in de Tweede Kamer. In de Tweede Kamer kwam de PVV in actie tegen het feit dat sommige politici twee nationaliteiten hebben. Dit betekend dat ze als het ware van twee verschillende landen een paspoort hebben. De PVV vond dit niet kunnen, want je kunt je niet aan de wetten van twee verschillende landen houden (die soms verschillen). In december noemde de PVV de Nederlandse Antillen grotendeels corrupt Vraagteken2.png boevennest en wilde de eilanden verkopen aan de hoogste bieder. De Antillen wilde geen PVV-politici meer ontvangen. Tijdens de verkiezingen van het Europees Parlement in 2009 kreeg de PVV 5 zetels. Toen in België het vormen van een kabinet erg lang duurde, vroeg de PVV aan premier Jan Peter Balkenende. Vlaanderen zou dan een aparte ambassadeur Vraagteken2.png krijgen.

Steun aan het kabinet

In 2010 werd er opnieuw een Tweede Kamer gekozen. Toen het CDA en de VVD een paar zetels tekort kwamen voor het vormen van een kabinet, steunde de PVV het kabinet. Officieel was de PVV geen onderdeel van het kabinet, het steunde het kabinet alleen zodat ze genoeg zetels in de Tweede Kamer hadden. De PVV zorgde onder meer voor de dierenpolitie en dat iedere ambtenaar ook mensen van hetzelfde geslacht moesten trouwen. Voorheen mochten ambtenaren weigeren als dit niet mocht vanwege hun geloof. Tijdens het staatsbezoek van toenmalig koningin Beatrix aan de Verenigde Arabische Emiraten droeg de koningin een hoofddoek tijdens het bezoeken van een islamitische gebouw. De PVV stelde hier vragen in de Tweede Kamer over.

In 2012 was er overleg in het Catshuis met de VVD en het CDA over opnieuw bezuinigingen Vraagteken2.png die oplopen tot in de miljarden. Geert Wilders discussieerde mee en liep uiteindelijk weg. De PVV stopte met het steunen van het kabinet, waardoor er opnieuw Tweede Kamerverkiezingen moesten worden gehouden.

Na 2012

Hoe donkerder, hoe meer PVV-stemmers.

In 2012 werd er opnieuw in een Tweede Kamer gekozen. De PVV kreeg toen 15 zetels. Bij de verkiezingen voor de gemeenteraad werd de PVV de grootste partij in Almere en Den Haag. Tijdens de verkiezingen bij een bijeenkomst zei Wilders de woorden: "Willen jullie meer of minder Marokkanen?", waarop het publiek antwoordde minder. De volgende dag stroomde het aanklachten tegen Wilders.

Tegenwoordig is de PVV tegen de opvang van vluchtelingen, als enige partij. De PVV opende zelfs een meldpunt voor overlast van deze vluchtelingen.

Standpunten

Hieronder een lijstje met een aantal standpunten van de PVV uit het verkiezingsprogramma:

  1. Er moet meer geld naar thuiszorg en ouderenzorg.
  2. Er moet bezuinigd worden op de opvang van asielzoekers. Ook moeten er geen nieuwe meer worden opgevangen.
  3. Nederland moet uit de EU stappen.
  4. De huren moeten omlaag.
  5. Er moet geen geld naar ontwikkelingshulp toe.
  6. Er moet meer geld naar politie en het leger.
  7. De leeftijd voor AOW moet op 65 blijven.
  8. De belasting voor inkomsten moet omlaag.
  9. Er moet deislamisering optreden in Nederland; dit betekent dat de islam weg moet uit Nederland.

In het Europees Parlement

Het aantal zetels van de PVV door de jaren heen.

In het Europees Parlement Vraagteken2.png zijn er 751 zetels, waarvan Nederland er standaard 26 heeft. Deze 26 zetels worden verdeeld onder de partijen, die gekozen worden tijdens de verkiezingen. De PVV heeft 4 zetels in het Europees Parlement, na de laatste verkiezingen van 2014. De PVV is ook lid van de Europese partij Europa van Naties en Vrijheid. Dit is een soort samenwerking tussen allerlei partijen in de Europese Unie met ongeveer dezelfde standpunten als de PVV.

Leden & cijfers

Van de PVV kun je (nog) geen lid worden. Het enige lid is partijleider Geert Wilders zelf. Dat doet hij om te voorkomen dat de partij door discussies binnen de partij ten onder gaat zoals bij de Lijst Pim Fortuyn is gebeurd. Mensen kunnen toch op een bepaalde manier de PVV steunen, door zich aan te melden als donateur of vrijwilliger. Wilders kiest dus eigenlijk zelf de standpunten, zonder goedkeuring van de leden (wat bij andere partijen gewoonlijk is). De PVV vindt dit toch democratisch, aangezien burgers zelf de keuze hebben voor of tegen te stemmen.

De PVV is het meest populair in de provincie Limburg, in Rotterdam en wat minder in Noord-Brabant, Zuid-Holland, Noord-Holland en Zeeuws-Vlaanderen. In Noord-Nederland, Overijssel, Gelderland en de Noordoostpolder is de PVV het minst populair. In de Tweede Kamer heeft de PVV 20 van de 150 zetels en in de Eerste Kamer 9 van de 75 zetels.

Externe links

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Partij_voor_de_Vrijheid&oldid=570843"