Partij voor de Vrijheid

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Partij voor de Vrijheid (PVV)

Logo PVV.png

Oprichting 22 februari 2006
Opheffing
Actief in Vlag van Nederland Nederland
Richting Rechts tot extreemrechts
Stroming Nationaalliberalisme
Rechts-populisme
Harde euroscepsis
Presidentskandidaat
President
Vicepresidentskandidaat
Vicepresident
Oprichter(s) Geert Wilders
Partijleider Geert Wilders
Partijvoorzitter Geert Wilders
Secretaris-generaal
Fractievoorzitters
- Eerste Kamer Marjolein Faber
- Tweede Kamer Geert Wilders
- Europees Parlement Marcel de Graaff
- Provinciale Staten
- Gemeenteraden
- Burgemeesters
- Commissarissen van de Koning
Zetels
- Eerste Kamer
5 van de 75
- Tweede Kamer
20 van de 150
- Europees Parlement
1 van de 29
- Provinciale Staten
39 van de 570
- Gemeenteraden
75 van de 7.640
- Burgemeesters
0 van de 355
- Commissarissen van de Koning
0 van de 12
Overig
Wetenschappelijk bureau
Jongerenorganisatie
Studentenorganisatie
Vrouwenbeweging
Lhbt-vleugel
Europese fractie Identiteit en Democratie
Internationale organisatie
Voorgaande partij(en)
Opvolgende partij(en)
Fusie van
Afsplitsing van Volkspartij voor Vrijheid en Democratie
Portaal Portal.svg Politiek

De Partij voor de Vrijheid, afgekort PVV, is een nationaalliberale en rechts-populistische politieke partij in Nederland. De partij is opgericht in 2006 door de Nederlandse politicus Geert Wilders, die daarvoor nog lid was van de VVD.

Geschiedenis

Oprichting

Partijleider Geert Wilders geeft een interview

Geert Wilders was vroeger Tweede Kamerlid van de VVD. Na een discussie over de toetreding van Turkije tot de Europese Unie, stapte hij op 3 september 2004 uit de VVD. Aangezien je in Nederland op de leden stemt en niet op de partij, mocht Wilders lid blijven van de Tweede Kamer. Hij vormde een eigen partij, Groep Wilders, waar hij als enige lid van was. Op 24 november 2004 richtte hij de Stichting Groep Wilders op. Met deze stichting wilden hij zorgen voor geld voor zijn partij en het helpen met het bedenken van standpunten. Martin Bosma hielp hem.

Toen er in 2006 een nieuwe Tweede Kamer werd gekozen, deed Wilders ook mee aan deze verkiezingen. Hij noemde de partij Partij voor de Vrijheid.

De Tweede Kamer in

De verkiezingsposter van de PVV voor de verkiezingen van het Europees Parlement van 2014.

Voor de PVV verliepen de verkiezingen goed. Ze kregen 9 zetels in de Tweede Kamer. In de Tweede Kamer kwam de PVV in verzet tegen het feit dat sommige politici twee nationaliteiten hebben. Dit betekent dat ze van twee verschillende landen een paspoort hebben. De PVV vond dit niet kunnen, want je kunt je niet aan de wetten van twee verschillende landen houden (die soms verschillen). In december noemde de PVV de Nederlandse Antillen grotendeels corrupt Vraagteken2.png boevennest en wilde de eilanden verkopen aan de hoogste bieder. De Antillen wilde geen PVV-politici meer ontvangen. Tijdens de verkiezingen van het Europees Parlement in 2009 kreeg de PVV 5 zetels. Toen in België het vormen van een kabinet erg lang duurde, vroeg de PVV aan premier Jan Peter Balkenende of hij kon helpen België op te heffen. Vlaanderen zou dan een aparte ambassadeur Vraagteken2.png krijgen.

Steun aan het kabinet

In 2010 werd er opnieuw een Tweede Kamer gekozen. Toen het CDA en de VVD een paar zetels tekort kwamen voor het vormen van een kabinet, steunde de PVV het kabinet. Officieel was de PVV geen onderdeel van het kabinet, het steunde het kabinet alleen zodat ze genoeg zetels in de Tweede Kamer hadden. De PVV zorgde onder meer voor de dierenpolitie en dat iedere ambtenaar ook mensen van hetzelfde geslacht moest trouwen. Voorheen mochten ambtenaren weigeren als dit niet mocht vanwege hun geloof. Tijdens het staatsbezoek van toenmalig koningin Beatrix aan de Verenigde Arabische Emiraten droeg de koningin een hoofddoek tijdens het bezoeken van een islamitische gebouw. De PVV stelde hier vragen in de Tweede Kamer over.

In 2012 was er overleg in het Catshuis met de VVD en het CDA over opnieuw bezuinigingen Vraagteken2.png die opliepen tot in de miljarden. Geert Wilders discussieerde mee en liep uiteindelijk weg. De PVV stopte met het steunen van het kabinet, waardoor er opnieuw Tweede Kamerverkiezingen moesten worden gehouden.

Na 2012

Hoe donkerder, hoe meer PVV-stemmers.

In 2012 werd er opnieuw in een Tweede Kamer gekozen. De PVV kreeg toen 15 zetels. Bij de verkiezingen voor de gemeenteraad werd de PVV de grootste partij in Almere en Den Haag. Tijdens de verkiezingen bij een bijeenkomst zei Wilders de woorden: "Willen jullie meer of minder Marokkanen?", waarop het publiek antwoordde minder. De volgende dag stroomde het aanklachten tegen Wilders.

Tijdens de regeerperiode van kabinet-Rutte III werd Wilders de felste tegenstander van dat kabinet. Hij was onder meer tegen de opvang van vluchtelingen tijdens de Europese vluchtelingencrisis. Op na het Britse Brexitreferendum was hij één van de voorstanders van een Nederlands uittrede uit de EU. Tijdens de Tweede Kamerverkiezingen 2017 werd de PVV met 20 zetels de één na grootste partij van Nederland. Bijna alle andere politieke partijen zeiden al voor de verkiezingen niet met de PVV samen te willen werken. Alleen de SGP en enkele kleinere rechtste partijen sloten de PVV niet uit. Wilders zelf wilde ook niet met de VVD samenwerken, maar nadat de uitslag bekend was stond hij toch open voor de samenwerking tussen de PVV en de VVD. Mark Rutte wees dit echter af.

Na de Provinciale Statenverkiezingen 2019 werd duidelijk dat de PVV veel zetels had verloren. Dit is vermoedelijk door de groei van de nieuwe partij Forum voor Democratie. Tijdens de Europese Parlementsverkiezingen verloor de PVV zelfs alle zetels in het Europees Parlement.

Standpunten

Hieronder een lijstje met een aantal standpunten van de PVV uit het verkiezingsprogramma:

  1. Er moet meer geld naar thuiszorg en ouderenzorg.
  2. Er moet bezuinigd worden op de opvang van asielzoekers. Ook moeten er geen nieuwe meer worden opgevangen.
  3. Nederland moet uit de EU stappen.
  4. De huren moeten omlaag.
  5. Er moet geen geld naar ontwikkelingshulp toe.
  6. Er moet meer geld naar politie en het leger.
  7. De leeftijd voor AOW moet op 65 blijven.
  8. De belasting voor inkomsten moet omlaag.
  9. Er moet deislamisering optreden in Nederland; dit betekent dat de islam weg moet uit Nederland.

In het Europees Parlement

Het aantal zetels van de PVV door de jaren heen.

De PVV is in de Europese Unie één van de bekendste eurosceptische partijen. De PVV is tevens de meest eurosceptische partij van Nederland en wil Nederland uit de Europese Unie hebben. Volgens de PVV zou Nederland daarom weer de vrijheid hebben om zelf te kiezen wat het wil. De PVV heeft onder meer goede banden met Rassemblement National in Frankrijk en Lega Nord in Italië.

Momenteel heeft de PVV geen zetels in het Europees Parlement, terwijl de partij voorheen was vertegenwoordigd met vier zetels. De partij ontvangt wel één zetel nadat het Verenigd Koninkrijk de Europese Unie verlaat. Als gevolg daarvan komen er 73 zetels vrij, waarvan een gedeelte wordt verdeeld onder de EU-lidstaten. Nederland krijg er daardoor drie zetels bij, waarvan één naar de PVV gaat. De PVV stapt dan in de fractie Identiteit en Democratie; waar veel eurosceptische partijen in zitten.

Leden & cijfers

Van de PVV kun je geen lid worden. Het enige lid is partijleider Geert Wilders zelf. Dat doet hij om te voorkomen dat de partij door discussies binnen de partij ten onder gaat zoals bij de Lijst Pim Fortuyn is gebeurd. Mensen kunnen toch op een bepaalde manier de PVV steunen, door zich aan te melden als donateur of vrijwilliger. Wilders kiest dus eigenlijk zelf de standpunten, zonder goedkeuring van de leden (wat bij andere partijen gewoonlijk is). De PVV vindt dit toch democratisch, aangezien burgers zelf de keuze hebben voor of tegen te stemmen.

De PVV is het meest populair in de provincie Limburg, in Rotterdam en wat minder in Noord-Brabant, Zuid-Holland, Noord-Holland en Zeeuws-Vlaanderen. In Noord-Nederland, Overijssel, Gelderland en de Noordoostpolder is de PVV het minst populair. In de Tweede Kamer heeft de PVV 20 van de 150 zetels en in de Eerste Kamer 9 van de 75 zetels.

Externe links

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Partij_voor_de_Vrijheid&oldid=642640"