Help mee! Maak een account en maak WikiKids beter!

Hoge Raad der Nederlanden

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

De Hoge Raad der Nederlanden (kort: Hoge Raad) is het hoogste orgaan binnen de Nederlandse rechtspraak. De Hoge Raad beslist op civielrechtelijk, strafrechtelijk en belastingrechtelijk gebied. Een rechter van de Hoge Raad wordt een raadsheer genoemd.

Achtergrond

De wettelijke taak van de Hoge Raad is het beantwoorden van vragen met betrekking tot het nationaal recht. Ook wordt de Hoge Raad ingeschakeld als rechters fouten maken of een verkeerde beslissing nemen. De Hoge Raad is de hoogste instantie binnen de rechtspraak. Hij staat dus boven de "gewone" rechtbank. Burgers kunnen een beroep doen op de Hoge Raad als ze menen dat de rechtbank en het Hof een verkeerde uitspraak hebben gedaan. De Hoge Raad komt in actie als de rechters overduidelijk een verkeerde uitspraak hebben gedaan. Als dat niet zo is, wordt de zaak verworpen.

Bronnen

  • Wikipedia
Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Hoge_Raad_der_Nederlanden&oldid=416928"