Eberhard van der Laan

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Eberhard van der Laan

Eberhard van der Laan (Leiden, 28 juni 1955 - Amsterdam, 5 oktober 2017) was tussen 2010 en 2017 de burgemeester van Amsterdam.

Van kind tot burgemeester

Ook al was Van der Laan oorspronkelijk geboren in Leiden, hij groeide op in Rijnsburg in een gelovig gezin van in totaal 6 kinderen. Hij was het jongste kind. Als kind had Van der Laan al te maken met gemeenten: naast het feit dat zijn vader huisarts was, was zijn vader ook lid van de gemeenteraad van Rijnsburg - waar hij toen woonde.

Hij was 28 toen hij cum laude afstudeerde voor Rechten (cum laude betekent dat hij 1 van de besten was!). Hij begon in de politiek als assistent van een wethouder, maar vanaf 1990 was hij lid van de gemeenteraad van Amsterdam. Hij werd de leider van die gemeenteraad in 1993. Toen er gemeenteraadsverkiezingen in 1994 waren was hij dus de lijsttrekker van de gemeenteraad van Amsterdam tijdens die verkiezingen.

Toen er 4 jaar later (in 1998) weer gemeenteraadsverkiezingen waren, had hij het zelf ook heel erg druk met zijn eigen bezigheden. Hij besloot toen uit de politiek te stappen en hij werd opgevolgd door iemand anders.

Hij had het zo druk, omdat hij in 1992 een advocatenkantoor had opgericht. Toen hij na 1998 de politiek had verlaten, heeft hij ook nog heel veel andere taken gehad. Zo was hij voorzitter van het bestuur van verschillende organisaties en is hij nog lid geweest van een belangrijke groep voor de Publieke Omroep. Hij heeft ook nog in andere besturen gezeten: een groep die de natuur van Amsterdam heel belangrijk vindt, een groep die zich specialiseert in kunst en een circus speciaal voor kinderen!

Hij besloot weer meer te gaan doen voor de politiek rond 2002. Zo was hij leider van het bestuur voor het verkiezingsprogramma van de PvdA in 2002 en heeft hij in 2006 meegeholpen aan een nieuw beleid voor een grote school in Amsterdam.

Hij heeft ooit gezegd dat hij socialistisch is. Dit betekent dat hij dingen als de vrouwenemancipatie heel belangrijk vindt. Hij heeft ook gezegd dat hij wel vindt dat de overheid zich maar weinig zou moeten bemoeien met de samenleving. Dit betekent dan weer dat hij juist niet socialistisch is.

Sinds 2008 had hij weer een officiële baan in de politiek gekregen. Van 2008 tot aan 2010 was hij de minister voor Wonen, Wijken en Integratie. Dat betekent dat hij de belangrijkste persoon was voor mensen die goed willen kunnen wonen in Nederland zonder overlast van anderen of problemen met de overheid.

In 2010 stopte het kabinet waar hij voor werkte en dus stopte toen ook zijn baan. Hij wilde in eerste instantie een lid van de Tweede Kamer worden, maar hij besloot dit niet te worden om zich te kunnen aanmelden voor het burgemeesterschap van Amsterdam in 2010. Hij kon toen burgemeester worden.

6 dagen na zijn benoeming tot burgemeester, was de inhuldiging van het Nederlands elftal voor het WK voetbal 2010. Alles ging goed en hij gaf aan dat het hem erg gelukkig maakte.

In 2013 won hij een officiële prijs; de Machiavelliprijs. Dit hield in dat hij heel goed was in het brengen van gesprekken tussen de overheid en de politiek en ondertussen ook nog veel rekening hield met wat de bevolking ervan vindt.

Persoonlijk leven

Naast het zijn van de burgemeester van Amsterdam heeft Van der Laan ook nog een persoonlijk leven. Zo is hij vader van 5 kinderen. In januari 2017 werd er uitgezaaide longkanker bij hem geconstateerd. Op 18 september 2017 maakte hij in een brief aan alle Amsterdammers bekend per direct al zijn taken neer te leggen, omdat zijn artsen hem verteld hadden dat hij was uitbehandeld.

Overlijden

Op 5 oktober 2017 is Eberhard van der Laan op 62-jarige leeftijd overleden aan de gevolgen van longkanker.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Eberhard_van_der_Laan&oldid=553938"